Imunitatea la copii:
Remedii și alimente naturale
pentru întărirea sistemului
imunitar la copii

O stare generală de bine vine la pachet cu o sănătate de fier și un sistem imunitar pe măsură. În cazul micuților, sistemul imunitar este în dezvoltare până la vârsta de 12 ani, fapt ce transformă întărirea imunității la copii într-un proces constant și continuu. În acest articol ți-am pregătit o serie de soluții practice și eficiente prin care îi poți construi micuțului tău o imunitate puternică.

Ce vei găsi în articol:

  • 1. Caracteristici ale sistemului imunitar la copii
  • Ce este imunitatea și care este rolul ei?
  • Cum evoluează sistemul imunitar la copii?
  • Factorii care influențează imunitatea
  • 2. Întărirea imunității la copii - Ce le dăm copiilor pentru o buna dezvoltare
  • Suplimente și remedii naturiste pentru întărirea imunității la copii
  • Activități benefice sistemului imunitar
  • 3. Alimente și rețete delicioase pentru întărirea imunității la copii
  • Principalele alimente pentru întărirea imunității la copii
  • Idei de rețete sănătoase pentru o imunitate de fier

1. Caracteristici ale sistemului imunitar la copii

Încă din prima zi, sistemul imunitar al copiilor începe să funcționeze, iar trecerea timpului ajută la consolidarea și întărirea sa. De aceea, există două tipuri de sistem imunitar: sistemul imunitar înnăscut și sistemul imunitar dobândit, fiecare având un rol major în protejarea împotriva virusurilor și bacteriilor.

Ce este imunitatea și care este rolul ei?

Sistemul imunitar este alcătuit dintr-o rețea mare de organe, celule albe, anticorpi și substanțe chimice, care împreună lucrează pentru a proteja corpul de boli și infecții, cauzate de bacterii, paraziți, virusuri și alți inamici ai imunității. 

Simplu spus, rolul sistemului imunitar este să recunoască substanțele dăunătoare străine corpului și să lupte 24/7 cu ele, pentru a menține întregul organism în parametri optimi. 

Principalul mecanism care stă la baza sistemului imunitar este memorarea tuturor microbilor pe care corpul i-a învins vreodată. Acest proces are loc cu ajutorul unor celule, denumite și celule de memorie, care înmagazinează informația. Astfel, când o bacterie sau un virus dăunător atacă din nou corpul, organismul îl recunoaște și îl distruge rapid, fără a permite multiplicarea sa. 

De reținut este faptul că răceala sau gripa sunt cauzate de mai multe bacterii și virusuri ai aceleiași tulpini. De aceea, se întâmplă ca micuțul tău să răcească mult mai des în primii ani de viață, corpul necunoscând diferitele forme de bacterii și virusuri.  

Cum evoluează sistemul imunitar?

Dezvoltarea sistemului imunitar începe încă din uter, când fătul primește anticorpi de la mamă prin intermediul placentei. Din acest moment corpul copilului începe să-și fortifice propriul sistem imunitar, care ulterior este întărit prin alăptare și consolidat odată cu trecerea timpului prin expunerea la diverși virusuri și bacterii din mediul extern. 

Pentru o bună înțelegere a evoluției sistemului imunitar, este esențial să discutăm despre cele două subcategorii care alcătuiesc ceea ce noi cunoaștem drept sistem imunitar, și anume: imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită.

  • Imunitatea înnăscută - Cunoscută și sub denumirea de imunitate nespecifică, este moștenită și are rolul de a proteja corpul, la nivel general, de germeni sau alte substanțe dăunătoare. Chiar dacă acționează pe întreaga durată a vieții, puterea imunității înnăscute de a ține la distanță virusuri este redusă. Aceasta acționează mai mult ca o barieră generală și implică bariere fizice, chimice și celulare.
  • Imunitatea dobândită - Cunoscută drept imunitate specifică, nu este înnăscută și se dezvoltă de-a lungul vieții. Prin imunitatea dobândită, corpul își adaptează atacul împotriva unui anumit tip de virus, pe care ulterior îl memorează și îl elimină mult mai rapid. De aceea, atunci când organismul întâlnește același tip de agent patogen a doua oară, răspunsul sistemului imunitar este instant. De aici și noțiunea de imunizare.

Principalele etape de evoluție ale imunității la copii

Luate în ordine cronologică, etapele de evoluție ale sistemului imunitar încă din prima zi sunt următoarele:

  • Între 3-6 luni - Nou-născuții sunt protejați de anticorpi maternali, aceștia oferind o imunitate pasivă. În această etapă imunitatea înnăscută funcționează la capacitate maximă, fiind singurul tip de apărare a micuțului împotriva factorilor externi.
  • Între 6-8 luni - Dispar anticorpii dobândiți de la mamă și începe producția proprie de anticorpi de tipul IgG (responsabili cu neutralizarea toxinelor bacteriene).
  • Între 4-5 ani - Anticorpii de tipul IgM, care încep procesul de sintetizare încă de la naștere, ating nivelurile unui adult la vârsta de 5 ani.
  • Între 7-8 ani - Anticorpii de tipul IgG ating nivelurile adultului la vârsta de 8 ani.
  • Între 11-12 ani - Sistemul imunitar al copilului este complet dezvoltat, având capacitatea de a lupta împotriva diverselor tipuri de virusuri, bacterii și ciuperci.

Chiar dacă la 12 ani sistemul imunitar al unui copil atinge nivelurile de anticorpi ale unui adult, imunizarea este un proces continuu, ce se perfecționează pe întreaga durată a vieții. 

Factorii care influențează imunitatea

Pe lângă componenta genetică și cea dobândită, imunitatea este puternic influențată și de o serie de factori, care la prima vedere par inofensivi. De aceea, atunci când vrei să găsești soluții optime pentru întărirea imunității la copii sau când nu găsești un motiv plauzibil pentru care micuțul tău răcește des, aruncă o privire și asupra următoarelor aspecte din viața sa.

1. Alimentația

O alimentație sănătoasă nu este suficientă pentru a asigura o imunitate de fier pentru micuțul tău. Atunci când pregătești mesele, pe lângă tipul de aliment, trebuie să ai în vedere și substanțele nutritive pe care le conține, dar și aportul caloric. De exemplu, fructele sunt extrem de sănătoase și benefice, însă o dietă alimentară bazată doar pe fructe nu-i va asigura micuțului tău complexul de vitamine, minerale, proteine și nutrienți de care are nevoie. Optează pentru o dietă diversificată, bogată în cât mai multe substanțe nutritive.

2. Activitatea fizică 

Diversele activități, de preferat în aer liber, contribuie în mod direct la fortificarea unui sistem imunitar foarte puternic. Chiar dacă micuțul tău se plimbă, aleargă sau practică diverse sporturi, asigură-te că în rutina sa sunt incluse și activități în natură. Conform studiilor, activitățile fizice cresc numărul de celule care ucid virusurile și bacteriile, atât în cazul copiilor, cât și al adulților. 

3. Somnul

În timpul somnului, întregul corp se reface. Cercetătorii atestă că atât adulții, cât și copiii care nu dorm suficiente ore sunt mai predispuși să dezvolte boli și afecțiuni, deoarece numărul de celule care ucid virusurile scade. Practic, privarea de somn duce la diminuarea celulelor ucigașe de bacterii, favorizând boala. 

2. Întărirea imunității la copii - Ce le dăm copiilor pentru o bună dezvoltare

Dezvoltarea unui sistem imunitar puternic pentru copilul tău este o misiune care începe de când acesta se naște și până devine un adolescent în toată firea. Partea bună este că, un sistem imunitar bine consolidat încă din primii ani de viață te scapă de numeroasele răceli și probleme de sănătate specifice fiecărei vârste. Astfel, un plan complet de creștere a imunității la copii include mai multe elemente, cum ar fi asigurarea aportului necesar de nutrienți prin suplimente naturale, o alimentație corectă și echilibrată, dar și activități benefice pentru întărirea sistemului imunitar.

Suplimente și remedii naturiste pentru întărirea imunității la copii

Specialiștii recomandă, indiferent de sezon, includerea în dieta zilnică de vitamine și minerale esențiale pentru a crește imunitatea și a întări întregul organism al copiilor. Pe lângă alimentele bogate în substanțe nutritive, există și o serie de suplimente și remedii naturale, ce-ți vin în ajutor pentru întărirea imunității la copii. 

  • Zinc - Acest mineral se regăsește în toate țesuturile organismului și ajută la crearea de noi celule și enzime necesare sistemului imunitar. Deoarece este un microelement esențial, acesta nu trebuie să lipsească din rutina micuțului tău. Poate fi regăsit în alimente precum fasole, linte, carne de pui sau lapte, dar și sub formă de Jeleuri cu Zinc si Vitamina C pentru copii.) Jeleurile, dar si acadelele cu multivitamine de la Sanovita, pe lângă faptul că sunt delicioase, fiind ușor de administrat, dar și bogate în zinc, conțin și alții nutrienți necesari pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, cum sunt: vitaminele A, B6, B12, C si D. Dacă vrei să îi întărești imunitatea micuțului tău într-un mod delicios, atunci alege jeleurile sau acadelele cu multivitamine fără zahăr. Cu siguranță prichindelul tău le va adora!
  • Cătina - Cunoscută pentru proprietățile ei miraculoase de tratare și prevenire a bolilor, cătina este ideală și pentru întărirea organismului și a imunității. Cu un conținut bogat de Vitamina C, E, A, K, B2 și B6, aceasta ajută la creșterea imunității la copii de 3 ani și nu numai. La recomandarea medicului poate fi consumată și de cei sub 2 ani, sub formă de ceai sau sirop. Pentru un plus de eficiență, cătina poate fi consumată în combinație cu mierea de albine. O lingură pe zi administrată micuților este suficientă pentru a ține răceala departe.
  • Ghimbirul - Printre numeroasele proprietăți benefice ale ghimbirului, se remarcă și stimularea imunității la copii. Acesta conține diverse substanțe antioxidante, aflându-se pe lista principalelor remedii naturiste pentru creșterea imunității la copii, alături de cătină, miere de albine și propolis. Pentru a fi consumat mai ușor de către micuțul tău, prepară un ceai din mai multe plante, în care să adaugi și ghimbir. Ghimbirul confiat de la Sanovita poate fi consumat ca atare, sau îl poți include în diferite ceaiuri sau preparate.
  • Mierea de albine - Bogată în fier, calciu, potasiu și săruri, mierea de albine este un remediu eficient pentru ameliorarea răcelilor și creșterea imunității la copii de 1 an sau mai mari. În cazul copiilor sub 1 an, aceasta nu este recomandată deoarece favorizează apariția unei boli - botulism. Consumată în stare pură sau amestecată în ceai, câte o lingură de miere de albine de 2 ori pe zi este un adevărat aliat împotriva răcelilor.
  • Ceaiul de busuioc - Datorită conținutului bogat în vitamina A, fier, calciu și potasiu, busuiocul este o plantă ce stimulează creșterea imunității la copii de peste 2 ani și nu numai. Pe lângă efectele imuno stimulatoare, ceaiul de busuioc este recomandat și în tratarea tusei, febrei, gripei și bronșitei. Prepară acest ceai și oferă-i micuțului tău câte o cană, atât dimineața cât și seara. În plus, îl poți îndulci cu o linguriță de miere pentru un aport suplimentar de substanțe nutritive.

Totodată, în procesul de fortificare a imunității micuțului tău, un alt element foarte important sunt activitățile fizice, dar și cele care vizează igiena personală sau odihna.

Activități benefice sistemului imunitar

Mesele regulate și pline de minerale, vitamine, acizi grași esențiali sunt, cu siguranță, un prim pas către o imunitate puternică și pe termen lung. Însă, pe lângă această componentă, asigură-te că micuțul tău are incluse în rutina sa și următoarele activități, precum:

1. Un somn odihnitor de peste 10 ore

În cazul adulților, un somn de 8 ore este mai mult decât suficient  pentru refacerea organismului. Însă, la copii, numărul orelor de somn necesare este semnificativ mai mare, în funcție și de vârsta micuțului. Conform studiilor, un bebeluș cu vârsta cuprinsă între o lună și doi ani are nevoie de minim 16 ore de somn, copiii mici au nevoie de 11-14 ore de somn, iar preșcolarii de 10-13 ore.  Astfel, dacă micuțul tău nu poate dormi la prânz, o soluție simplă este să adoarmă mai devreme seara.

2. O igienă corespunzătoare

Contactul cu mediul exterior și implicit cu germeni și bacterii ajută la fortificarea unui sistem imunitar puternic. Însă, această expunere nu trebuie confundată cu o igienă precară. Spălarea mâinilor înainte de fiecare masă, cu apă și săpun este importantă pentru protejarea sistemului imunitar. De asemenea, spălatul pe dinți de două ori pe zi, sau după ce micuțul mănâncă sunt recomandate pentru menținerea unui  organism sănătos și echilibrat. 

3. Mișcare și activități fizice

Mișcarea ține problemele de sănătate departe, fie că este vorba de o simplă răceală sau de alte afecțiuni mult mai grave. Minimum o oră pe zi de activități fizice, cum ar fi o plimbare alertă în cartier, o porție de joacă în parc sau o lecție de înnot este suficientă pentru întărirea imunității la copii. În plus, o porție de râs și joacă ajută și la o bună dezvoltare cognitivă a micuțului tău. 

4. Evitarea expunerii la fumul de țigară

Fumatul pasiv reprezintă un adevărat inamic pentru sănătatea și bunăstarea copilului tău. Din cauza conținutului bogat în peste 7,000 de chimicale dăunătoare, fumul de țigară crește riscul de apariție a unor boli precum: bronșită, astm, infecții ale urechii. Specialiștii confirmă că cei mici sunt mai predispuși să dezvolte anumite afecțiuni din cauza fumatului pasiv, deoarece respiră mult mai repede. În plus, capacitatea corpului la copii de a se detoxifica este redusă, fapt ce influențează impactul fumului de țigară asupra întregului organism.

3. Alimente și rețete delicioase pentru întărirea imunității la copii

Un mecanism puternic de autoapărare împotriva virusurilor și a bolilor este construit cu ajutorul alimentelor potrivite. O dietă bogată în fructe și legume cu un conținut ridicat de nutrienți, dar și în alimente neprocesate, pline de vitamine și minerale îi va oferi micuțului tău o imunitate de fier.

Principalele alimente pentru creșterea imunității la copii

Alimentele bogate în vitamina C, vitamina E, antioxidanți, zinc, seleniu, dar și alte minerale sunt o sursă inegalabilă în prevenirea și combaterea afecțiunilor, dar mai ales un stimulator puternic al sistemului imunitar la copii. Iată principalele alimente care nu trebuie să lipsească din dieta micuțului tău:

  • Migdale - Acestea sunt bogate în vitamina E și magneziu, două elemente esențiale pentru sistemul imunitar puternic.
  • Spanac - Cunoscut și sub denumirea de “super-aliment”, spanacul are un conținut bogat de Vitamina C, antioxidanți, fibre și acid folic, un complex ce întărește garantat sistemul imunitar.
  • Usturoi - Ați auzit adesea de noțiunea “antibiotic natural”? Ei bine, usturoiul este acest medicament-minune, cules direct din grădină. Pe lângă proprietățile antibacteriene și antifungice, usturoiul conține numeroși antioxidanți, eficienți în protejarea sistemului imunitar.
  • Grapefruit - Cu un conținut surprinzător de vitamina C și flavonoide, este dovedit științific că grapefruit-ul crește capacitatea de activare a sistemului imunitar. Alte citrice bogate în substanțe benefice sunt lămâile și portocalele.
  • Broccoli - Plin de vitamina C, vitamina A, betacaroten și glutation, broccoli ajută în lupta cu toxinele, bacteriile și virusurile, întărind deopotrivă și protecția naturală a organismului.
  • Somonul - Aportul ridicat de omega 3 regăsit în somon, nu doar că ajută la o bună dezvoltare și funcționare a creierului, ci crește și fluxul de aer, protejând plămânii de răceli și infecții respiratorii. Totodată, grăsimile naturale Omega 3 ajută sistemul imunitar prin îmbunătățirea funcțiilor celulelor.
  • Fructe de pădure - Având un conținut mare de antioxidanți, fructele de pădure ajută corpul să lupte împotriva stresului oxidativ și a bacteriilor care afectează sistemul imunitar. Pentru a beneficia de diversitate, poți introduce în dieta zilnică a micuțului tău diferite fructe de pădure, cum ar fi căpșuni, afine, zmeură, mure sau coacăze.

Idei de rețete sănătoase pentru o imunitate de fier

Integrarea alimentelor minune pentru imunitate în meniul celor mici poate deveni o reală provocare, mai ales în cazul piticilor mofturoși și pretențioși. Usturoiul și spanacul sunt extrem benefice pentru sănătatea, însă copii evită să le consume, din cauza mirosului sau gustului diferit. 

De aceea, ți-am pregătit o listă cu câteva idei de rețete sănătoase, pentru un boost de imunitate.



Supă cremă de usturoi

Ingrediente:

  • 5 căpățâni de usutroi bio;
  • 2 cepe roșii mari;
  • 1 lingură de cimbru proaspăt tăiat sau o linguriță de cimbru uscat și dat la râșnită;
  • O ceașcă de smântână;
  • O cană de supă de pui (250 ml);
  • O legătură de pătrunjel;
  • O linguriță de busuioc uscat;
  • O ceașcă de crutoane.

Mod de preparare:

- Se taie ingredientele (ceapa, usturoiul)  mărunt;

- Se pun la fiert în supa de pui;

- După fierbere, legumele se adaugă în blender și se amestecă;

- Compoziția obținută se mixează cu o cană de smântână și cu verdețuri;

- La final se adaugă crutoanele.

Pentru mai multe idei de supe cremă cu legume, vizitează blogul cu rețete Sanovita. Ai o multitudine de rețete sănătoase pe care le poți prepara simplu și rapid la tine acasă.



Paste cremoase cu spanac

Ingrediente:

  • 200g paste;
  • 1 ceapă albă;
  • 3 caței de usturoi;
  • 100g spanac;
  • 40g parmezan ras proaspăt;
  • 200ml smântână de gătit;
  • 2 linguri ulei;
  • 2 linguri unt;
  • Sare.

Mod de preparare:

- Se pune apă la fiert cu o lingură de sare, iar când începe să clocotească se adaugă pastele;

- Pastele se lasă la fiert timp de 7-8 minute (sau cât scrie pe cutie);

- Pentru prepararea sosului, se adaugă uleiul și untul în tigaie;

- După ce se încing, se adaugă ceapa tocată mărunt și se lasă până devine translucidă;

- Se adaugă spanacul și usturoiul și se lasă până spanacul devine moale;

- Se adaugă smântâna și parmezanul;

- Întreaga compoziție din tigaie se amestecă până devine sos;

- La final se adaugă pastele și se mixează cu sosul obținut. 


Salată de fructe de pădure și banană

Ingrediente:

  • 300 de grame de căpșuni tocate;
  • 50 de grame zmeură;
  • 100 grame afine;
  • 1 măr tăiat în cubulețe;
  • 2 banane feliate;
  • 5 grame coajă de lămâie;
  • 20 ml suc de lămâie;
  • 10 grame miere.

Mod de preparare:

- Se amestecă toate fructele într-un bol;

- Amestecul se stropește cu zeamă de lămâie;

- La final se adaugă mierea de albine și coaja de lămâie;

- Preparatul obținut se lasă 2 ore la rece.

Indiferent că vrei să îi întărești sistemul imunitar micuțului tău sau pur și simplu  să îi asiguri un stil de viață sănătos, consumul de alimente bogate în nutrienți, sportul și odihna sunt elemente indispensabile din rutina sa. Dacă vrei să afli mai multe idei de rețete și alimente, atunci vizitează blogul Sanovita Foods , iar pentru sfaturi despre un stil de viață sănătos nu uita de secțiunea Wellness by Sanovita.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

15 comentarii

Adaugare comentariu

Paul
Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. 29 July 2021
Ioana
Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. 29 July 2021
Paul
Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. 29 July 2021
Paul Ioana
Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. 29 July 2021