Ce vitamine se iau vara?
Află de ce este important să îi asiguri corpului
nutrienții necesari în perioada călduroasă

Vara e sezonul vacanțelor pe care le așteptăm cu bucurie, atât pentru plimbările relaxante și pline de soare, cât și pentru sesiunile de distracție pe plajă. Însă, odată cu venirea căldurii, apare și o întrebare care stă pe buzele multora: cum ne menținem hidratați și sănătoși în ciuda temperaturilor copleșitoare? Clima particulară din timpul verii în țara noastră impune mai multă atenție în aprovizionarea cu nutrienți a organismului, fie că este vorba de copii, unde atenția trebuie să fie sporită, fie că este vorba despre adulți.

Indiferent de vârstă, nutrienții și vitaminele sunt esențiale pentru o bună funcționare și dezvoltare a organismului, cu atât mai mult vara, când expunerea la radiații și la căldură ne pot afecta echilibrul și bunăstarea. În acest articol îți vom prezenta care sunt principalele vitamine care se iau vara, dar și de ce este important să suplinești aportul lor în această perioadă călduroasă, când corpul are nevoie de mai multe resurse nutriționale pentru a funcționa în parametri optimi. 

Principalele motive pentru care se iau suplimente în timpul verii

Vara din România este caracterizată prin temperaturi foarte ridicate, expunere la radiații solare intense ori de cate ori stăm în aer liber și, uneori, umiditate ridicată. În aceste condiții, organismul nostru este solicitat intens din multe puncte de vedere, cel mai important fiind termoreglarea.

Studiile arată o creștere a metabolismului cu aproximativ 10% (1,2) prin expunerea la căldură, numai pentru nevoia de a păstra constantă temperatura mediului intern. Dacă vorbim de un copil, care este implicat și în activități fizice intense, dar și în procese fiziologice de creștere, impactul asupra metabolismului energetic este foarte mare și necesită un aport sporit de vitamine pentru susținere.

Ce minerale și vitamine se iau vara?

Toate vitaminele sunt importante pentru că acționează consonant, însă complexul vitaminic B este principalul responsabil de eliberarea energiei din diferite produse alimentare (3). Este adevărat că alimentele sunt sursa esențială de vitamine, dar realitatea ne arată că nu sunt atat de bogate în nutrienți pe cât ne așteptăm.

Fie ca este vorba de soiuri de legume și fructe selecționate, care arată minunat, dar nu sunt atat de dense nutrițional precum soiurile clasice (4), sau care provin de pe soluri sărăce în nutrienți (5), sau de peste mări și țări în care condițiile de păstrare le-au sărăcit în nutrienți sau că este vorba chiar de inabilitatea noastră gastrotehnică de preparare termică neadecvată, recursul la suplimente este de  multe ori necesar. Studiile arată că în ultimele decenii a scăzut conținutul  de proteine, vitaminele C, B2, calciu, fosfor al legumelor și fructelor cu un nivel care variază între 5 și 40% (6). 

Jeleurile cu Multivitamine SanoVita Wellness îți aduc aportul necesar de vitamine pentru vară precum vitamina C, D3 și  complexul vitaminic B sub forma unor jeleuri gumate și fără zahăr.

Să nu îi uităm pe cei care vor să slăbească și care, prin reducerea masei de alimente ingerate, „reușesc” să nu își mai aducă toate mineralele și vitaminele. Dietele restrictive sunt o cauză notorie de deficiențe nutriționale (7). Să îi reamintim și pe bunici, care au propriile necesități metabolice și care sunt deseori victimele insuficienței de vitamine și minerale (8). În toate aceste circumstanțe se poate recurge pentru o anumită perioadă de timp la suplimente, mai ales dacă acestea au un conținut complex de nutrienți.

Cum ne impactează soarele organismul?

Dincolo de necesitățile energetice majorate, vara înseamnă expunere la soare. Studiile arată că la omul modern 80% din expunerea la soare apare înainte de 18 ani (9). Expunerea la soare are efecte pozitive asupra organismului, iar lumina intensă acționează asupra constelației de hormoni ai organismului, combate depresia și ajută la sinteza de vitamina D

Din păcate, în ultimele decenii, cercetările au concluzionat că există și multe efecte negative. Anumite radiații solare agresează ADN-ul celulelor cutanate și cresc riscul unor cancere (mai ales când expunerile intense sunt la vârste tinere), în același timp cu degradarea fibrelor elastice și de colagen, care duce la îmbătrânirea prematură a pielii (10). De aceea vara este o idee bună să se recurgă nu numai la creme solare protectoare, ci și la suplimente care conțin nutrienți care protejează pielea și părul. Alături de vitamina A, principala protectoare a pielii, studiile indică și un rol important al zincului și al vitaminelor din complexul B.  

Jeleurile cu Vitamina B6 și biotină de la SanoVita Wellness îți mențin și readuc sănătatea pielii, a părului și a unghiilor pe perioada verii și nu numai!

Și pentru că am vorbit de intervenția soarelui și de necesitatea de a ne proteja, știați că emulsiile și cremele cu factor de protecție împiedică radiațiile UVB să ajungă în piele și să stimuleze sinteza de vitamina D?! (11) Numeroase studii efectuate în țara noastră au arătat că aportul alimentelor ce aduc vitamina D este relativ mic și că o bună parte din populație are un nivel circulant insuficient de vitamină. Acest lucru este constatat inclusiv la grupe sensibile, cum sunt femeile însărcinate (12). 

Așa încât, deși tradițional vara suplimentarea cu vitamina D nu era considerată utilă, astăzi ne putem gândi că atât copiii, cât și adulții care evită expunerea neprotejată la soare ar trebui să  ia vara un mic supliment. Mai ales că, se știe, vara copiii cresc mai repede și ne dorim să își formeze un schelet cât mai sănătos. 

Trăiți sănătos și suplimentați aportul de vitamine și minerale necesare pentru un organism sănătos

Nimic nu poate înlocui un stil de viață sănătos, susținut prin alimentație, sport și o viziune pozitivă asupra vieții. Însă, pe lângă toate acestea, organismul are nevoie și de o doză generoasă de vitamine și minerale, pe care le poți regăsi acum sub forma unor jeleuri gumate și aromate. Sănătatea are gust, iar acesta este de-a dreptul delicios cu jeleurile SanoVita Wellness!

Dr. Corina Zugravu, medic primar în Igiena alimentației și nutriție.


Surse:

1.Lumenlearning.Energy and heat balance disponibil la https://courses.lumenlearning.com/suny-ap2/chapter/energy-and-heat-balance/

2. Kurz A. Physiology of thermoregulation. Best Pract Res Clin Anaesthesiol. 2008 Dec;22(4):627-44.

3. B-complex vitamins' role in energy release Kathleen M. Laquale, Bridgwater State University disponibil la https://vc.bridgew.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://www.google.com/&httpsredir=1&article=1029&context=mahpls_fac

4. Robin J. Marles.Mineral nutrient composition of vegetables, fruits and grains: The context of reports of apparent historical declines,Journal of Food Composition and Analysis, 2017,Volume 56, Pages 93-103,

5.. Roddy Scheer and Doug Moss. Dirt Poor: Have Fruits and Vegetables Become Less Nutritious? The Scientific American, disponibil la https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/

6. Davis, D. R. Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence?, HortScience horts,2009,  44(1), 15-19. Disponibil la https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/44/1/article-p15.xml

7. Damms-Machado A, Weser G, Bischoff SC. Micronutrient deficiency in obese subjects undergoing low calorie diet. Nutr J. 2012;11:34. 

8. West Heartfor Health &Reabilitation Center. Common Dietary Deficiencies in Older Adults disponibil la https://westhartfordhealth.com/news/senior-health/dietary-deficiencies/

9. Cleveland Clinic . Sun exposure &skin cancer. Disponibil la https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10985-sun-exposure--skin-cancer

10. MedlinePlus. Sun`s effect on skin, disponibil la https://medlineplus.gov/ency/anatomyvideos/000125.htm

11. Osterwalder U, Herzog B. Sun protection factors: world wide confusion. Br J Dermatol. 2009 Nov;161 Suppl 3:13-24. 

12. Zugravu C, Rascu A, Otelea M, Macri A Vitamin D intake from food and supplements in pregnancy, a pilot study, Rev Farmacia 2020 68(1), 150-154 disponibil la https://farmaciajournal.com/wp-content/uploads/2020-01-art-21-Zugravu_Otelea_Macri_150-154.pdf

Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu