Lipsa de concentrare la copii: cauze, efecte și metode de recăpătare a atenției

Menținerea atenției și a concentrării pentru o perioadă îndelungată a devenit o adevărată provocare într-o societate dominată de distrageri, cu atât mai mult în cazul copiilor. Expuși constant la tehnologie, jocuri digitale, videoclipuri și desene, copii nu mai reușesc să-și canalizeze atenția pe un singur lucru. Din fericire, observarea din timp a acestui fenomen și luarea unor măsuri îl vor ajuta pe micuțul tău să-și recapete concentrarea și capacitatea de a rămâne atent mai mult de câteva minute. 

În acest articol vei descoperi cum se manifestă lipsa de concentrare, cum o depistezi la copii, dar și ce poți face pentru a ameliora simptomele și a elimina cauza prin metode simple și la îndemâna oricui. 

Ce vei găsi în acest articol:

  • Ce este lipsa de concentrare la copii?
  • Cât timp își pot păstra copiii atenția?
  • Cum recunoaștem lipsa de concentrare în rândul copiilor?
  • Care sunt cauzele lipsei de concentrare la copii?
  • Cum îl ajuți pe cel mic să își regăsească puterea de concentrare?

Ce este lipsa de concentrare la copii?

Lipsa de concentrare sau dificultatea de a rămâne atent este un aspect des întâlnit mai ales în rândul copiilor. În timp ce toți copiii, în special cei foarte mici, tind să aibă o durată de atenție mai scurtă și să fie mai distrași decât adulții, unii au mult mai multe probleme de concentrare și de a rămâne focusați pe o anumită sarcină. 

Acest fenomen poate fi identificat de profesori, educatori sau părinți, mai ales că se manifestă inclusiv în sarcinile de zi cu zi. Fie că vorbim de temele pentru acasă, lecțiile din clasă, jocuri interactive sau chiar activități în echipă, copiii ce manifestă o lipsă de concentrare mai ridicată își pierd interesul după doar câteva minute. Ba mai mult, există și situații în care pare că n-au urmărit lecția, uită ce aveau de făcut sau înțeleg cu greu instrucțiunile oferite. 

Adesea, lipsa de concentrare este asociată cu ADHD - tulburarea cu hiperactivitate și deficit de atenție - însă, nu este obligatoriu ca un copil ce are deficiențe de concentrare să aibă și ADHD. Dificultățile de a rămâne concentrat pot fi cauzate de numeroși factori, pe care îi vom parcurge împreună în acest articol. 

Cât timp pot rămâne concentrați copiii?

Oricât de mult ne-am dori să ne păstrăm atenția, să fim focusați și implicit să asimilăm cât mai multe informații într-un timp scurt, există un anumit interval în care ne putem păstra atenția. Acesta depinde bineînțeles de vârsta persoanei, iar odată cu trecerea timpului crește și numărul de minute în care putem rămâne ochi și urechi. 

Conform specialiștilor în dezvoltarea copiilor, durata de atenție este calculată în funcție de vârstă, media fiind 2-3 minute per an împlinit. Cu alte cuvinte, dacă micuțul tău are un an perioada maximă în care se poate concentra este de aproximativ 2-3 minute.

Iată cum funcționează perioada medie de concentrare și pentru alte categorii de vârstă:

  • 2 ani: patru până la șase minute
  • 4 ani: opt până la 12 minute
  • 6 ani: 12 până la 18 minute
  • 8 ani: 16 până la 24 de minute
  • 10 ani: 20 până la 30 de minute
  • 12 ani: 24 până la 36 de minute
  • 14 ani: 28 până la 42 de minute
  • 16 ani: 32 până la 48 de minute

Anumiți cercetători au estimat timpul maxim de concentrare al unui copil ca fiind de 5 minute, însă aceste cifre sunt mai degrabă orientative. Pe lângă vârstă, există și alți factori importanți ce influențează capacitatea de concentrare.

Recomandarea specialiștilor rămâne însă, să avem în vedere că fiecare copil este unic, iar perioada de concentrare poate varia. Simplul fapt că nu se încadrează într-un anumit tipar sau interval nu înseamnă că se și confruntă cu o lipsă de concentrare. 

Cum recunoaștem lipsa de concentrare în rândul copiilor?

Este firesc ca cei mici să fie într-o continuă căutare de noutate și implicit să-și piardă ușor interesul. Dacă acum ursulețul de pluș este vedeta momentului, peste câteva ore vechea păpușă primită cadou de Crăciun îi poate lua locul cu brio. Nu este nimic greșit în asta, însă lipsa de concentrare pe o durată îndelungată, indiferent de activitate sau domeniu poate ridica niște semne de întrebare. 

Însă, înainte de a da verdictul final, în care cel mic are deficiențe de concentrare, este recomandat să elimini următoarele ipoteze:

  • Copilul nu este interesat de topicul, sarcina, activitatea sau obiectul în cauză;
  • Starea emoțională și de sănătate nu sunt optime, ducând la lipsă de interes sau entuziasm;
  • Factorii externi influențează capacitatea de concentrare, cum ar fi zgomotul, aglomerația, agitația, presiunea;
  • Copilul nu se bucură de sarcina respectivă deoarece aceasta îi creează dificultăți sau disconfort.

Doar după ce ai eliminat de pe listă toate aceste elemente, poți lua în considerare varianta în care micuțul tău este posibil să manifeste un deficit de concentrare. Cele mai frecvente comportamente ale copiilor cu deficit de atenție sunt:

  • Nu sunt atenți la detalii;
  • Fac frecvent greșeli banale din cauza „neatenției”;
  • Nu reușesc să termine ceea ce au început;
  • Au dificultăți în urmarea unor instrucțiuni;
  • Nu reușesc să se organizeze, chiar și pentru acțiuni simple;
  • Uită în mod recurent activitățile pe care urmează să le facă;
  • Sunt ușor de distras de orice stimul irelevant (ticăitul ceasului, zumzetul unei albine, un coleg care șoptește);
  • Sunt constant obosiți;
  • Refuză activitățile complexe, cu un nivel de efort susținut;
  • Par imaturi emoțional comparativ cu alte persoane de aceeași vârstă;
  • Nu pot susține o conversație coerentă, sărind ușor de la un subiect la altul.

Care sunt cauzele lipsei de concentrare la copii?

Chiar dacă există numeroase motive ce pot duce la lipsa de concentrare în cazul copiilor, specialiștii au identificat care sunt cele mai frecvente. Poate fi vorba atât de o condiție medicală, cât și de alți factori care în timp duc la scăderea gradului de atenție sau concentrare. 

Iată care sunt principalele elemente pe care să le ai în vedere:

Anxietate

Copiii pot manifesta atât anxietate generală, cât și tulburări de anxietate ca urmare a unei condiții genetice sau a unui incident cu puternic impact emoțional. Indiferent de rădăcina anxietății, aceasta poate avea un efect puternic asupra celor mici, manifestându-se inclusiv prin incapacitatea de a rămâne focusați, de a participa la evenimente sau de a lucra în echipă. 

Semnele de anxietate pot include dificultăți de reglare a emoțiilor, iritabilitate, evitarea anumitor lucruri precum școala sau oamenii. De asemenea, pot fi prezente și simptome fizice, cum ar fi bătăile crescute ale inimii sau atacurile de panică. Dacă micuțul tău se confruntă cu unul sau mai multe dintre aceste simptome este important ca el să beneficieze de sprijin specializat pentru a depăși această etapă. 

Stres acut

La prima vedere, stresul pare a fi o caracteristică specifică vieții de adult, dar e bine de știut că și cei mici pot experimenta ceea ce cunoaștem sub denumirea de stres acut. Divorțul părinților, mutarea într-un alt oraș/țară sau pierderea unui membru al familiei pot fi resimțite de către copil drept un stres acut, ducând astfel la pierderea concentrării și a atenției.

În astfel de situații, apelarea la un specialist și susținerea celui mic pe o perioadă îndelungată de timp contribuie la eliminarea stresului și îmbunătățirea concentrării.

Prea mult timp petrecut în fața ecranelor

Lumina albastră emisă de ecranele gadgeturilor perturbă secreția de melatonină, afectând programul normal de somn al copiilor. Pe lângă perturbarea somnului, telefoanele, tabletele și nu numai, interferează cu atenția și concentrarea copiilor. 

Astfel, creierul se obișnuiește cu trecerea de la o informație la alta în doar câteva milisecunde, ceea ce poate interfera cu procesul de dezvoltare al concentrării și atenției. Nu doar că nu va mai putea sta focusat pe activitățile ce nu includ aceeași dinamică, cum este crearea unui puzzle de exemplu, ci va întâmpina dificultăți inclusiv la școală sau în procesele de memorare.

Deshidratare

Creierul uman este alcătuit din 80% apă. Pentru a susține funcționarea sa optimă, dar și sănătatea întregului corp este necesar să îi furnizăm corpului suficientă apă. În caz contrar, pe parcursul unei zile pot apărea efecte adverse cum ar fi amețeală, acea senzație de ceață pe ochi sau chiar efectul de „creier leneș”

În plus, oxigenul contribuie și el la buna funcționare a creierul, așa că este recomandat ca cel mic să petreacă cât mai mult timp în camere aerisite constant sau chiar în aer liber. 

Un stil de viață nesănătos

O alimentație săracă în nutrienți, vitamine și minerale esențiale poate impacta semnificativ dezvoltarea creierului la copii și implicit a atenției și concentrării. În prima etapă a vieții, când creierul este în plin proces de formare, acesta are nevoie de hrană sănătoasă. În cazuri extreme, pentru a soluţiona problema lipsei de hrană, celulele creierului ajung la un proces de autofagie, ca o ultimă sursă de energie.

De asemenea, hidratarea, odihna, exercițiile fizice, socializarea și dezvoltarea de noi hobby-uri influențează semnificativ sănătatea fizică și emoțională a copiilor. Includeți pe lista de activități zilnice plimbările în natură, mersul în parc sau chiar sporturile în aer liber.

Cum îl ajuți pe cel mic să își regăsească puterea de concentrare?

Din fericire, există numeroase metode prin care deficiențele de concentrare pot fi ameliorate, iar durata de menținere a atenției prelungită. De la suplimente bogate în minerale și vitamine esențiale pentru memorie și dezvoltarea armonioasă a creierului, până la activități distractive și foarte utile, micuțul tău își  poate îmbunătăți semnificativ memoria și focusul. 

Iată ce să incluzi pe lista de soluții pentru îmbunătățirea concentrării și a atenției:

1. Suplimente alimentare cu Zinc

Conform unui studiu, persoanele cu ADHD prezintă un nivel mai scăzut de zinc, acesta ajutând la reglarea transportorului de dopamină în organism. Astfel, este esențial ca cei mici care se confruntă cu lipsa de concentrare să consume alimente bogate în zinc, cum ar fi semințe, nuci, cartofi, cereale integrale, ciocolată neagră, năut, linte, fasole. 

Pe lângă toate aceste alimente sănătoase, pentru a te asigura că juniorul tău beneficiază de o cantitate suficientă de zinc, poți include și suplimente alimentare cu un conținut ridicat de zinc. Acadelele pentru Imunitate și Concentrare fără zahăr, cu aromă fructată de la Sanovita Wellness sunt perfecte pentru copiii de peste 3 ani. 

Datorită numeroaselor vitamine și comoziție, acadelele pentru copii au numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

  • Zincul influențează pozitiv funcția cognitivă;
  • Vitaminele A, B6, B12, C și D contribuie la întărirea sistemului imunitar;
  • Vitaminele B3 și B6 reduc senzația de oboseală, susținând sistemul nervos;
  • Xilitolul contribuie la mineralizarea dinților.

2. Activități distractive în aer liber

Există o varietate de studii care demonstrează că activitățile în aer liber au beneficii semnificative asupra sănătății emoționale, proceselor cognitive și bunăstării generale. Mișcarea în aer liber sau chiar practicarea unor sporturi în mod constant contribuie la formarea unei discipline, la îmbunătățirea concentrării, sporirea atenției, dar și dezvoltarea în parametri normali a motricității. 

În plus, exercițiile fizice și aerul curat îl vor ajuta pe copilul tău să ardă energie, astfel încât să aibă un somn odihnitor și poftă de mâncare. Echilibrul este cheia, așa că nu exclude plimbările în parc sau mersul pe bicicletă pentru acele zile în care sportul nu e o opțiune. 

3. Mersul la terapie

În cazul copiilor cu ADHD sau cu tulburări majore de atenție, terapia este un element crucial pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea stării generale a copilului. Un specialist va știi exact care sunt pașii de parcurs și ce metode să folosească pentru a obține rezultate de durată. Consultă un terapeut specializat pe copiii cu ADHD sau alte tulburări de atenție și stabilește împreună cu el care sunt etapele de urmat. 

Astfel, nu doar cel mic se va bucura de asistență, ci și tu în calitate de părinte vei fi mai liniștit, știind că micuțul tău este pe mâini bune, progresând în mod organic și sănătos. 

4. Alte strategii pentru îmbunătățirea concentrării

Pe lângă toate aceste metode, există și alte strategii și trucuri prin care să-i captezi atenția copilului tău, cum ar fi:

  • Implicarea în activități creative, cum ar fi coloratul, desenatul, cântatul, realizarea de colaje sau machete.
  • Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor și a gadgeturilor.
  • Asistarea lor la teme și oferirea ajutorului atunci când este cazul.
  • Implicarea în activități sociale, ce includ comunicarea cu alți copii de vârsta lui.
  • Realizarea de activități în familie interesante pentru el, cum ar fi board games, puzzle sau artă.
  • Creșterea încrederii în propria persoană prin încurajare și motivare constante.
  • Reducerea alimentelor cu mult zahăr sau conservanți adăugați.

Într-o lume plină de distrageri, menținerea atenției pe o perioadă îndelungată de timp devine o provocare și pentru adulți, nu doar pentru cei mici. Cu toate acestea, este important să observăm din timp lipsa de atenție de la vârste fragede, pentru a le asigura o dezvoltare armonioasă și echilibrată. 

Din fericire, cu o alimentație corectă, multă mișcare, activități captivante și un stil de viață sănătos, cei mici îți pot recăpăta focusul și motivația. Și pentru că echilibrul de vitamine și minerale din corp este cel puțin la fel de important, gama pentru copii Sanovita Wellness susține sănătatea și bunăstarea la cote maxime!

Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu