Socul are numeroase efecte benefice asupra organismul, fiind recomandat în următoarele situații:

  • Afecțiuni ale aparatului respirator: rinofaringita, laringita, traheita, bronșita, astm bronșic;
  • Este eficient în tratamentul stării de răceală și de gripă, în ameliorarea simptomelor, în grăbirea timpului de vindecare, dar se poate administra si profilactic;
  • Este indicat în tratamentul anumitor afecțiuni ale ochiului: conjunctivita, blefarita, orgelet;
  • Are efect benefic și în tratarea litiazei urinare, a cistitei și a nefritei cronice;
  • Mai este indicată administrarea sa în alergii, edeme, ascită, eczemă, erizipel;
  • Datorită acțiunii antiinflamatorii, se recomandă și în unele afecțiuni reumatismale, gută sau hemoroizi.

Are următoarele acțiuni terapeutice: sudorifică, diuretică, antiinflamatoare, antiseptică, antialergică, laxative, în special fructele și scoarța) emolientă, emetică (scoarța), tonică, mărește rezistența la infecții a mucoasei arborelui aspirator.

Ce este socul și unde îl regăsim?

Socul, denumit științific și „Sambucus nigra” este un arbust înalt de 4 – 5m, de floră spontană, ce se dezvoltă în soluri fertile, afânate,  bogate în humus. Acesta crește din zona de câmpie, până în zona submontană, la margine de păduri.

Socul este sărac în calorii și bogat în vitamina C, fibre, acid fenolic, flavone și antociani. Părțile vegetale folosite sunt florile, fructele sau scoarța.

Florile de soc se recoltează în lunile mai – iunie, când sunt complet formate. Acestea sunt bogate în flavonoide, 1 – 3% rutozid, amine aromatice care îi conferă mirosul caracteristic (etilamina, izobutilamina, izoamilamina), glicozide cardiotonice, ulei volatil, triterpene, acizi fenolici, taninuri, zaharuri, mucilagii, vitamina C, săruri minerale.

Fructele - se culeg în lunile septembrie și octombrie, când sunt coapte și se usucă în încăperi încălzite. Acestea sunt bogate în flavone (rutina, isoquercitina, camferol), antociani, aminoacizi, acizi organici (malic, citric, tanic), carotene, taninuri, zaharuri, vitaminele A, B, C.

Scoarța – se recoltează în septembrie-octombrie și acțiunea terapeutică este dată de conținutul de tanin, rezina, colina, zaharuri.

Preparate farmaceutice. Se administrează sub formă de infuzie din flori, decoct din scoarță, tinctură sau pulbere, cât și sub formă jeleuri, de capsule sau comprimate, în combinație cu alte plante. Infuziile de flori și frunze se utilizează și extern, sub formă de băi sau comprese.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de soc?

  • Se evită folosirea fructelor ca laxative în doze mari deoarece pot apărea efecte adverse precum: greața, voma, arsuri la nivelul stomacului și îngreunarea respirației;
  • Se administrează cu precauție persoanelor care sunt sub tratament cu diuretice, pentru a se evita eliminarea în exces a apei;
  • Poate scădea eficacitatea unor medicamente imunosupresoare (azatioprina, ciclosporina, daclizumab, etc.).

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/elderberry

https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits#1

Valentin Nadasan – Incursiune în fitoterapie, pag 154 – 155.

Dr. Doru Laza – Manual edenic de medicină naturistă profilactică și terapeutică, pag 442 – 444.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu