Carența de iod poate determina o dereglare a glandei tiroide, aceasta mărindu-se în volum, într-un efort de a compensa insuficiența producerii de hormoni. Glanda tiroidă produce hormonii tiroidieni.

Carența se mai poate manifesta prin căderea părului, uscarea pielii, oboseală, constipație, frisoane și episoade depresive.

Ce este și unde regăsim iodul?

Iodul este un mineral prezent în organismul uman în proporție de peste 70% în glanda tiroidă, fiind foarte important pentru funcționarea normală a acesteia. Are un rol semnificativ în reglarea creșterii fizice și mentale, în funcționarea sistemului nervos și muscular, a activității circulatorii și în metabolismul substanțelor nutritive.

Iodul se găsește în cantități semnificative în alimentele marine, cum sunt scoicile, peștele, plantele marine. Conținutul de iod din carne, lactate sau ouă depinde de dieta animalelor de la care provin. Plantele, pentru a avea un conținut crescut de iod, au nevoie de soluri îmbogățite cu fertilizatori care conțin iod.

Preparate farmaceutice: se administrează suplimente de iod sub formă de comprimate și jeleuri, însă se găsește și sub formă de soluții ce se aplică topic datorită acțiunii dezinfectante.

Recomandări și dozaj

Necesarul de iod pentru un adult este de 150 micrograme/zi. Necesarul zilnic poate fi asigurat  printr-o dietă echilibrată, dar în cazul persoanelor vegane, este necesară administrarea unor suplimente alimentare. În cazul copiilor, doza recomandată este de 120 micrograme, între 9 și 13 ani, 90 micrograme între 1 și 8 ani, sub un an, 130 micrograme, iar sub 6 luni 110 microgrograme. 

Pe lângă menținerea sănătății glandei tiroide, iodul este implicat și în dezvoltarea neurologică în timpul sarcinii, din acest motiv doza optimă recomandată pe zi este de 220 micrograme. Este esențial și în dezvoltarea normală a creierului și în timpul copilăriei, îmbunătățind funcția cognitivă.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de iod?

În cazul administrării unei doze mai mari, pot apărea simptome ca durerea de stomac, durere de cap, gust metalic și diaree. La persoanele sensibile, pot cauza umflarea buzelor și a feței. Alte efecte care pot apărea sunt sângerări severe și vânătăi, febră, dureri de articulații, însă acestea sunt foarte rare.

Iodul poate interacționa cu o serie de substanțe:

  • Amiodarona, care conține iod poate crește cantitatea din organism în urma asocierii cu suplimente pe baza de iod;
  • Administrat concomitent cu iodul, litiul poate inhiba funcția tiroidei;
  • Unele medicamente administrate pentru scăderea tensiunii arteriale (captopril, enalapril, etc.) și unele diuretice (spironolactona, triamterena, amilorid) care conțin potasiu pot crește riscul apariției hiperpotasemiei în urma asocierii cu suplimentele pe bază de iodură de potasiu.
Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu