Biotina și creșterea părului: tot ce trebuie să știi despre vitamina B7 (biotină)

Din ce în ce mai populară pe social media și internet, biotina a devenit un subiect de mare interes pentru persoanele dornice să-și îmbunătățească aspectul părului. Regăsită în tot mai multe produse cosmetice, de îngrijirea părului sau chiar sub formă de suplimente și alimente, biotina este o vitamină a căror superputeri au fost minimalizate de-a lungul timpului.

În acest articol vei descoperi tot ce trebuie să știi despre biotină, pentru a te bucura de efectele sale benefice într-un mod cât mai sănătos și responsabil.

 

Ce vei găsi în articol:

  • Ce este biotina?

  • Care este rolul biotinei pentru întregul organism?

  • Ce beneficii aduce biotina pentru părul tău?

  • Care sunt principalele surse de biotină?

  • Care este doza de biotina recomandată zilnic?

  • Riscuri și precauții

Ce este biotina?

Asociată adesea cu tratamentele pentru creșterea părului, biotina este o vitamină solubilă în apă, ce face parte din complexul de vitamine B. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de vitamina B7 sau vitamina H, de la hair (păr în limba engleză), și are multiple beneficii pentru organism, precum și rolul de a contribui la convertirea nutrienților din alimente în energie. Practic, cu ajutorul biotinei, organismul poate metaboliza cu ușurință carbohidrații, proteinele și grăsimile asimilate din alimente.

Corpul nostru are capacitatea de a secreta biotină în mod natural, prin intermediul bacteriilor intestinale, însă se regăsește și în numeroase alimente de bază de origine vegetală precum legume, fructe, soia, semințe, nuci, sau de origine animală, cum ar fi carne, pește, ouă. Totodată, biotina se găsește și sub formă de suplimente alimentare, fie că preferi tablete, capsule sau jeleuri gumate.

Care este rolul biotinei pentru întregul organism?

Deși este promovată ca un ingredient minune pentru păr și unghii, biotina joacă un rol esențial pentru întregul organism, contribuind la buna funcționare a sistemului nervos, dar și la menținerea sănătății pielii, ochilor și a ficatului. De asemenea, specialiștii susțin că această substanță are un conținut bogat de nutrienți necesari ce ajută inclusiv la dezvoltarea embrionară pe perioada sarcinii.

Iată care sunt principalele efecte pozitive pe care le are biotina asupra întregului organism:

Îmbunătățește aspectul general al pielii

Carențele de biotină pot duce la diverse afecțiuni ale pielii, de la mâncărimi ușoare până la acnee și psoriazis. La fel ca în cazul celorlalte organe, aspectul pielii reflectă sănătatea interioară, iar cea mai bună modalitate este să-ți hidratezi pielea din interior spre exterior. Chiar dacă folosești numeroase creme hidratante sau tratamente, cel mai important este să-ți asiguri și doza necesară de biotină, vitamine și minerale. Există produse cu extract de biotină însă, de obicei, această vitamină complexă nu poate fi absorbită direct prin piele, ci trebuie ingerată.

Pentru a te asigura că beneficiezi de aportul necesar de biotină, optează pentru suplimente alimentare cu un conținut ridicat de vitamina B7. Jeleurile cu Vitamine pentru Păr, Piele și Unghii de la Sanovita Wellness conțin un complex bogat de vitamine și minerale, inclusiv acid folic și vitamina B5. Pe lângă faptul că sunt aromate și bogate în biotină, acestea sunt 100% vegane și fără zahăr adăugat, ceea ce le face o alternativă mult mai sănătoasă.

Întărește unghiile

Pe lângă efectele sale benefice asupra părului și pielii, biotina este cunoscută pentru capacitatea sa de a întări unghiile. Conform unui studiu, persoanele care iau suplimente ce conțin biotină își pot întări unghiile cu până la 25%. Nu doar că vei avea unghii mai tari și mai sănătoase, ci aspectul fragil, exfolierea sau inclusiv ruperea lor vor dispărea de pe lista ta de preocupări

Contribuie la refacerea țesuturilor

Complexul de vitamine B joacă un rol activ în refacerea țesuturilor descompuse, în special atunci când mușchii suferă leziuni. Biotina este una dintre componentele necesare pentru refacerea forței musculare și susține creșterea țesuturilor. Totodată, aceasta ajută la atenuarea inflamațiilor musculare și articulare, dar și a durerilor.

Dacă te confrunți în mod constant cu dureri articulare sau faci sport, iar mușchii au nevoie de susținere pentru a se reface, un supliment de biotină ar putea fi exact ce ai nevoie pentru a-ți ajuta musculatura să se refacă mai rapid.

Reglează formarea ADN-ului

Una dintre funcțiile principale ale biotinei este de a regla formarea ADN-ului. Practic, printr-un aport corespunzător de vitamina B7, celulele funcționează și se reproduc corect, acțiune ce este extrem de importantă, în special pe perioada sarcinii.

Fiind o vitamină solubilă în apă, odată ce trece prin fluxul sanguin, corpul tău elimină orice exces de biotină. Astfel, indiferent că urmezi o cură cu suplimente pe bază de biotină sau o dietă bogată în alimente ce conțin vitamina H, organismul tău nu acumulează niciodată o rezervă toxică a acestei vitamine, iar consumul excesiv este aproape imposibil.

Protejează creierul și ajută memoria

Alături de celelalte vitamine din complexul B, biotina contribuie la buna funcționare a sistemului nervos, susținând activitatea neurotransmițătorilor și a semnalelor nervoase. Vitaminele B au capacitatea de a îmbunătăți memoria și de a crea o barieră protectivă împotriva problemelor cognitive și a tulburărilor neurodegenerative.

Pe lângă faptul că ajută la prevenirea demenței și a bolii Alzheimer, biotina este benefică și pentru îmbunătățirea concentrării, contribuind deopotrivă și la starea ta generală de bine. Dacă treci printr-o perioadă dificilă sau solicitantă din punct de vedere cognitiv, asigură-te că organismul tău are resursele necesare de biotină pentru a face față mult mai ușor provocărilor.

Ce beneficii aduce biotina pentru părul tău?

Biotina este un ingredient de bază în tratamentele pentru creșterea părului și întărirea sa, fiind considerată o vitamină esențială pentru sănătatea podoabei capilare. Deși nu biotina propriu-zis contribuie în mod direct la îmbunătățirea aspectului părului, aceasta susține producția de keratină, principala proteină ce alcătuiește părul, pielea și unghiile. Practic, biotina lucrează ca un agent de susținere, ce îmbunătățește infrastuctura keratinei din corpul tău, influențând pe termen lung sănătatea întregului organism. Fără o cantitate suficientă de biotină în corp, calitatea și cantitatea keratinei vor fi afectate, ceea ce duce la căderea părului, slăbirea unghiilor și deteriorarea vizibilă a pielii și țesuturilor.

O serie de studii au arătat că suplimentele cu biotină ajută la stimularea creșterii părului, în special la persoanele care au o deficiență clinică de biotină sau au alopecie, o formă agresivă de cădere a părului. În urma unei cercetăriamănunțite ce analizează 18 cazuri distincte, a reieșit că suplimentele, ce aveau în compoziție și biotină, au îmbunătățit semnificativ creșterea părului după aproximativ 90 de zile, inclusiv la persoanele care se confruntă cu căderea temporară a părului. Deși nu există o perioadă standard în care rezultatele sunt vizibile, majoritatea respondenților au observat îmbunătățiri într-un interval între 2 și 9 luni de la începerea tratamentului cu biotină.

Astfel, printre principalele efecte benefice pe care le are biotina asupra părului regăsim:

  • Întărirea firelor de păr;
  • Creșterea părului, inclusiv în zone afectate;
  • Părul este mai des și capătă volum;
  • Reducerea numărului de fire de păr pierdute zilnic;
  • Firele de păr sunt mai groase și rezistente.


Deși căderea părului este cauzată de mai mulți factori, inclusiv lipsa somnului și a unei alimentații echilibrate, stres, tulburări emoționale sau afecțiuni ale altor organe, deficitul de biotină poate amplifica procesul de degradare a părului, pielii și nu numai. De aceea, este important să-ți asiguri aportul necesar de vitamina B7, indiferent că optezi pentru alimente cu un conținut ridicat de biotină sau pentru suplimente alimentare.

Care sunt principalele surse de biotină?

Există numeroase metode prin care îți poți asigura aportul necesar de biotină, principala fiind o dietă bogată în alimente cu un conținut ridicat de vitamina B7. Există diverse produse care consumate în mod constant îți vor oferi vitaminele și mineralele necesare pentru a te bucura de un păr frumos, o piele strălucitoare și un organism sănătos. Cu toate acestea, poți opta și pentru suplimente cu biotină, ideale dacă nu reușești să ai o dietă echilibrată și bogată în nutrienți.

Alimente vegane bogate în biotină

Biotina se regăsește în numeroase alimente de origine animală bogate în proteină precum ouăle sau brânzeturile, dar și în numeroase alimente vegetale, pe care le poți introduce cu ușurință în dieta ta:

  • Ovăz (27 micrograme de biotină/100gr);
  • Germeni de grâu (17 micrograme de biotină/100gr);
  • Ciuperci albe (16 micrograme de biotină/100gr);
  • Spanac (6,9 micrograme de biotină/100gr);
  • Morcov (5,0 micrograme de biotină/100gr);
  • Măr (4,5 micrograme de biotină/100gr);
  • Roșii (4,0 micrograme de biotină/100gr);
  • Salată verde (1,9 micrograme de biotină/100gr).


Alte alimente bogate în biotină sunt:

    • Semințe;
    • Tofu;
    • Lapte de soia
    • Nuci;
    • Migdale;
    • Alune;
    • Soia;
    • Cartofi dulci;
    • Avocado;
    • Broccoli;
    • Banane;
    • Conopidă;.

    Cantitatea de biotină poate varia de la un produs la altul, însă pentru a te bucura te întregul aport de vitamine pe care îl oferă fiecare aliment în parte, este de recomandat să le consumi proaspete. Prin prăjire sau fierbere îndelungată, proprietățile nutritive ale alimentelor sunt alterate. De exemplu, dacă alegi să prăjești cartofii dulci, în loc să-i prepari la abur pentru câteva minute, cu siguranță vitaminele și mineralele, printre care și cantitatea de biotină, vor fi diminuate semnificativ.

    Suplimente alimentare cu biotină

    O altă modalitate prin care îți poți asigura aportul necesar de biotină sunt suplimentele alimentare. Fie că nu ai o dietă bogată în vitamina B7 ori ai nevoie să crești cantitatea de biotină pentru a-ți menține organismul în echilibru, suplimentele sunt o opțiune demnă de luat în considerare.


    Suplimentele cu biotină se găsesc sub formă de tablete, capsule sau jeleuri gumate și sunt disponibile fără prescripție medicală. Cu toate acestea, înainte de a le consuma, este recomandat să consulți un medic, să faci un set de analize și să citești cu atenție prospectul, pentru a te asigura că produsul respectiv nu conține și alți compuși la care ești alergic sau care îți provoacă reacții adverse.


    Alege suplimente concepute special pentru nevoile tale. Jeleurile pentru Păr Sănătos de la Sanovita au o formulă hrănitoare de Biotină, Acid Folic și Zinc, gândită special pentru stimularea creșterii părului și îmbunătățirea aspectului său.

    Pe de altă parte, pentru îmbunătățirea aspectului pielii și hrănirea sa în profunzime, există suplimente specifice, cum sunt Jeleurile cu Colagen Anti-îmbătrânire. Pe lângă biotină, acestea au și un complex de Vitamina C și Collagen, două ingrediente esențiale pentru o piele veșnic tânără și plină de vitalitate.

    Care este doza de biotina recomandată zilnic?

    Deși Administrația pentru Alimente și Medicamente nu a stabilit care este doza standard de biotină ce poate fi administrată zilnic, specialiștii și Institutul Național de Sănătate recomandă următorul dozaj:

      • Copii între 0-6 luni: 5 micrograme/zi;
      • Copii între 7-12 luni: 6 micrograme/zi;
      • Copii între 1-3 ani: 8 micrograme/zi;
      • Copii între 4-8 ani: 12 micrograme/zi;
      • Copii între 9-13 ani: 20 micrograme/zi;
      • Copii între 14-18 ani: 25 micrograme/z;i
      • Adulți de peste 19 ani: 30 micrograme/zi;
      • Femei însărcinate: 30 micrograme/zi;
      • Femei care alăptează: 35 micrograme/zi.
      • Pentru adulții cu vârsta de peste 19 ani, 30 de micrograme de biotină consumate zilnic sunt suficiente pentru a preveni deficiența și a menține organismul în parametri optimi. De obicei, această cantitate poate fi obținută cu ușurință doar printr-o alimentație corectă.

    Pentru adulții care se confruntă deja cu o deficiență de biotină sau vor să urmeze o cură cu această vitamină pentru creșterea părului, este recomandat să consume zilnic între 2 și 5 milligrame sub formă de suplimente alimentare, pentru a obține rezultatele dorite.

    Doza de biotină necesară poate să difere de la un organism la altul, în funcție de condiția medicală, obiceiuri alimentare și alergii, de aceea este recomandat ca înainte de a recurge la suplimente cu biotină să consulți medicul de familie sau un specialist. Doar el îți va putea spune care este cantitatea potrivită pentru tine, ținând cont și de alți factori, precum cei enumerați anterior.

    Riscuri și precauții

    Până în prezent nu există studii concrete care să ateste că biotina este toxică și provoacă efecte adverse atunci când este consumată peste limita recomandată.O serie de cercetări arată că inclusiv pacienți care au consumat până la 200 de miligrame de biotină pe zi pe cale orală și 20 de miligrame pe zi sub formă de perfuzie intravenoasă nu au prezentat niciun efect advers.


    Cu toate acestea, este indicat să fie consumată în cantitățile recomandate de specialiști sau pe prospectul suplimentului. Câteva semne prin care îți poți da seama dacă nu îți priește cura cu suplimente de biotină sau ai exagerat cu doza zilnică consumată, sunt:

    • Probleme cu somnul;
    • Erupții cutanate;
    • Tulburări digestive;
    • Probleme cu eliberarea insulinei;
    • Probleme cu rinichii.


    Indiferent că vrei să ai un păr bogat, unghii sănătoase sau o piele veșnic tânără, biotina este o vitamină esențială pentru întregul organism. De aceea, este important să-ți asiguri aportul zilnic necesar, fie că o faci printr-o alimentație echilibrată sau suplimente alimentare. Descoperă aici întreaga gamă de jeleuri nutritive care îți hrănesc frumusețea de la Sanovita Welness, iar dacă vrei mai multe sfaturi utile despre un stil de viață sănătos, nu uita să consulți secțiunea Ghid de sănătate.

    Apreciaza articolul ()

    Comentarii

    0 comentarii

    Adaugare comentariu

    Nu exista niciun comentariu