Lipsa poftei de mâncare la copii: cauze, soluții practice și metode utile de a preveni pierderea apetitului

Copiii își pot pierde pofta de mâncare din varii motive, fie că sunt prea distrași de o nouă activitate, lipsa de efort fizic îi determină să mănânce mult mai puțin sau gustările înainte de ora mesei sunt suficiente pentru a se simți plini. Indiferent de cauză, important este ca părinții să identifice din timp această schimbare în alimentație, pentru a găsi soluții și a suplini cantitatea de vitamine și minerale la nevoie. 

Și tocmai pentru că știm cât de important este pentru copii să beneficieze de toți nutrienții necesari, dar și cât de îngrijorător poate deveni pentru părinți faptul că juniorul refuză să mănânce orice i-ai pune în farfurie, am pregătit un întreg articol doar despre asta. Vei descoperi care sunt principalele cauze ale lipsei poftei de mâncare la copii, cum pot fi soluționate, dar și cum să le previi. 

Ce vei găsi în acest articol:

 • Pofta de mâncare la copii: ce faci când cel mic nu mănâncă?
 • Care sunt principalele cauze pentru lipsa poftei de mâncare la copii?
 • Soluții practice pentru lipsa poftei de mâncare la copii
 • Sfaturi utile pentru a preveni pierderea poftei de mâncare

Pofta de mâncare la copii: ce faci când cel mic nu mănâncă?

Atunci când cel mic refuză să mănânce, indiferent de cât de delicioasă este masa pe care i-ai preparat-o, începi să-ți faci griji în calitate de părinte. Însă, e important să știi că acest fenomen este normal și des întâlnit la copii, în special între doi și cinci ani. În această perioadă, procesul de creștere bruscă este încetinit, iar apetitul suferă și el schimbări. Pofta de mâncare constantă, cum este în cazul bebelușilor, este înlocuită de fascinația pentru noi activittăți și pasiuni, dar și de descoperirea mediului înconjurător. 

Cu toate acestea, există situații în care pierderea poftei de mâncare este un simplu simptom al unor cauze ceva mai complexe, fiind însoțită și de alte efecte, cum ar fi:

 • Dureri abdominale când consumă alimente;
 • Scăderea în greutate sau creșterea slabă în greutate;
 • Scăderea energiei;
 • Vărsături, dificultăți de respirație, tuse, umflare a feței sau erupții cutanate după masă. 

În această situație este recomandat să consulți un medic pediatru, pentru a stabili cauzele exacte, și a-i da micuțului tău un tratament potrivit.

În afara cauzelor medicale, pe care doar un medic le poate identifica în mod corect, există și o serie de factori non-medicali de care ar fi bine să ții cont atunci când cel mic refuză să mănânce ca înainte.

Care sunt principalele cauze pentru lipsa poftei de mâncare la copii?

Dacă cel mic refuză să mănânce la fel de mult ca înainte, sau pur și simplu abia dacă mai ciugulește ceva la o masă, este important să acorzi o atenție deosebită și următoarelor cauze:

Consumă mai puțină energie decât de obicei

Efortul susținut este un factor esențial care determină pofta de mâncare, în special la copii. 

În perioada anotimpurilor friguroase, mai ales iarna, când sesiunile de joacă în parc sunt înlocuite cu cele în casă, există șanse ca cel mic să nu mai aibă aceeași poftă de mâncare. Alergatul, joaca în aer liber, dar și interacțiunea cu alți copii sunt cei mai mari consumatori de energie, iar în lipsa lor este firesc ca cel mic să nu se simtă la fel de înfometat.

Consumă gustări între mese

Deși pare un obicei sănătos în primă instanță, consumul de gustări între mese poate să diminueze semnificativ pofta de mâncare. Alimente precum biscuiți, fructe, iaurt, sau alte gustări ce par inofensive, sunt destul de sățioase pentru un copil astfel încât la ora mesei de prânz sau de cină să refuze mâncarea propriu-zisă. De regulă, cu o oră sau o oră jumătate înainte de masă, copilul nu trebuie să mai consume nimic.

Bea sucuri sau alte lichide dulci între mese

La fel ca în cazul gustărilor, sucurile dulci sau alte lichide, cum ar fi smoothie, lapte, limonadă sunt un adevărat inamic al poftei de mâncare pentru copii. Conform specialiștilor, sucul inhibă pofta de mâncare, existând pericolul ca cei mici să nu mai consume alimente cu adevărat nutritive. Deși sucul de portocale conține vitamina C, aceasta este regăsită într-o cantitate mult prea mică. Totuși, pentru a nu exclude  definitiv sucul din fructe naturale din dietă, un pahar pe zi consumat cu minim 2-3 ore înainte de masă este mai mult decât suficient.

Masticația nu este încă bine dezvoltată

În primul an de viață, bebelușii învață să mestece, fiind mai degrabă un proces care vine de la sine, decât unul care se învață pas cu pas. Cu toate acestea, anumiți copii învață să mestece mult mai târziu sau întâmpină anumite dificultăți, ceea ce transformă fiecare masă într-o adevărată provocare. 

Iată cum îți dai seama dacă micuțul tău are dificultăți de masticație:

 • Vrea să mănânce doar alimente moi sau piure;
 • Scuipă mâncare pe jumătate mestecată;
 • Se îneacă după doar câteva secunde de când a luat o îmbucătură;
 • Ține mâncarea în gură mai mult timp, fără a da semne ca o mestecă;
 • Nu poate îndepărta alimentele sau firimiturile de pe buze sau din colțurile gurii cu limba sau buzele.

Un simptom al problemelor de masticație pot fi durerile de burtă, mai ales dacă aceștia înghit mâncarea nemestecată. Pentru a remedia aceste efecte și a evita crampele insuportabile, optează pentru o serie de suplimente cu probiotice, create special pentru copii. Jeleurile pentru Digestie Sănătoasă de la Sanovita Welness fix asta fac: datorită bacteriilor bune, fibrelor și vitaminelor, acestea echilibrează flora intestinală și ajută la asimilarea alimentelor ingerate. În plus, nu conțin zahăr, au un gust aromat și sunt ușor de mestecat, ceea ce le fac perfecte pentru copiii de peste 3 ani.

Anxietate în diferite forme

Copiii cărora le este greu să mestece, au adesea dureri de stomac, nu tolerează o anumită textură a mâncărurilor sau au avut o experiență neplăcută care i-a marcat, dezvoltă adesea un soi de anxietate atunci când vine vorba de mâncare. Astfel, lipsa poftei de mâncare la copii poate fi amplificată și de factori psihologi, pe care părinții trebuie să-i ia în considerare și să-i trateze cu seriozitate.

Dacă această problemă se amplifică, iar copilul ajunge să refuze complet să mănânce, consultarea unui medic specializat pe pediatrie și anxietate clinică este cea mai potrivită soluție. 

Soluții practice pentru lipsa poftei de mâncare la copii

Din fericire, pentru fiecare problemă întotdeauna există și o soluție, premisă ce se aplică inclusiv în cazul pierderii poftei de mâncare la copii. Iată 7 soluții pe care le poți implementa cu ușurință în rutina celui mic, pentru a-i crește pofta de mâncare și a-i echilibra aportul zilnic de nutrienți:

1. Împarte o masă în mai multe gustări

Dacă cel mic nu poate mânca toată mâncarea la o singură masă, atunci împarte porția în mai multe gustări pe care să le mănânce de-a lungul zilei. Gustările mici și dese pot fi cea mai bună metodă pentru a-i asigura micuțului tău toți nutrienții necesari zilnic. În loc de trei mese principale, prepară cinci sau șase mese cu porții reduse. 

2. Schimbă sau îmbunătățește meniul

Aspectul estetic, textura mâncărurilor, dar și mirosul influențează drastic atitudinea copiilor față de un fel de mâncare. Dacă oricare dintre aceste trei elemente nu este pe placul celui mic, există șanse mari ca acesta să refuze să mănânce. Observă anumite tipare de comportament, vezi ce tipuri de alimente preferă și introdu-le în alimentație sub forme cât mai creative. 

Totodată, este important ca alimentele să-i ofere nutrienții necesari pentru a se dezvolta armonios, așa că include fructe, legume, dar și carne slabă sau lactate bogate în vitaminele B, acid folic, calciu, fier și alți nutrienți. Însă, dacă cel mică refuză unul sau mai multe alimente esențiale, optează pentru suplimente alimentare. 

Jeleurile Multivitamine Echilibru Zilnic pentru copii de la Sanovita Wellness au fost gândite special pentru cei mici - nu au zahăr, iar textura gumată și gustul de fructe, îi va cuceri iremediabil. În plus, complexul bogat în vitaminele B, C și D3 le asigură echilibru zilnic, ajutându-i să crească sănătos și eliminând orele în șir de muncă de convingere.

3. Încurajează-l să te ajute în bucătărie

Pentru copiii de peste 4 ani, activitățile practice cântăresc mai mult decât orice, mai ales dacă sunt prezentate într-o manieră foarte interesantă. Ia-ți micuțul de mână și invită-l constant să ți se alăture în prepararea meselor. Întreabă-l ce dorește să mănânce și apoi începeți să pregătiți împreună. Explică-i care sunt ingredientele necesare, cum se pregătesc, la ce temperatură, dar și cât durează tot acest proces. Nu doar că îi vei capta atenția cu ușurință, ci va fi dornic să guste din propria lui creație, chiar dacă tot ce a făcut a fost să așeze legumele în tavă sau să presare sare. 

4. Servește suc sau desert după masă

Gustările sau orice băutură în afară de apă sunt bogate în calorii, astfel acționează ca un inhibitor al poftei de mâncare. Creează o rutină în care cel mic are voie să servească suc, limonadă, biscuiți sau orice alt tip de gustare doar după masă. Dacă îi introduci în rutină acest obicei, în timp va renunța să ceară înainte de ora mesei și va mânca  ceea ce i-ai pus în farfurie. 

5. Exclude accesul la ecrane în timpul mesei

Telefonul, tableta, laptopul, televizorul sau orice alt device cu un ecran luminos nu au ce căuta în proximitatea copilului în timp ce servește masa. Pe lângă faptul că cei mici sunt ușor de distras, iar focusul lui va fi să urmărească ecranul, nu să mănânce, acest obicei este asociat și cu alte efecte dezastruoase pe termen lung, cum ar fi:

 • Copiii mici care mănâncă în timp ce urmăresc gadget-uri prezintă un consum redus de fructe și legume și un aport crescut de alimente nesănătoase, cum ar fi gustări, biscuiți și ciocolată. Le este mult mai ușor să mănânce astfel de gustări în timp ce se uită la un ecran.

 • Copiii care mănâncă în timp ce urmăresc gadgeturi sunt mai predispuși să devină obezi. Atunci când urmăresc videouri, creierul celor mici este distras, iar senzația de sațietate întârzie să apară. Cu alte cuvinte, riscul de a mânca peste necesarul corpului și a crește în greutate inexplicabil este la fel de mare ca cel al lipsei poftei de mâncare. 

 • Copiii mai mici de 5 ani care urmăresc gadgeturi în timp ce mănâncă, prezintă și alte efecte secundare, cum ar fi: abilități sociale scăzute, deficiențe de controlare și exprimare a emoțiilor, deficiențe în dezvoltarea senzorială și a vorbirii, dar și scăderea abilităților academice în viitor.

6. Încurajează un stil de viață activ

Se spune că mișcarea este sănătate curată, fapt ce se aplică inclusiv în cazul copiilor și a prevenirii lipsei poftei de mâncare. Inclusiv studiile atestă că, juniorii care sunt foarte activi, care fac sport, se joacă afară cu prietenii și consumă energie au o poftă de mâncare mai mare decât cei care preferă doar activități statice.

În sezonul rece, când vremea ne împinge să petrecem mai mult timp în casă, implică-l pe ce mic în activități dinamice. Înscrie-l la clase de înnot sau alege ca în fiecare zi să aveți cel puțin o oră în care faceți gimnastică, dansați, țopăiți sau vă mișcați. 

7. Înlocuiește alimentele nesănătoase

Alimentele de tipul junk-food sunt bogate în calorii și zahăr adăugat, fiind un inhibitor al poftei de mâncare. Înlocuiește clasice gustări pline de zahăr, cum sunt biscuiții din comerț, fursecurile, cornurile sau alte alimente procesate, cu alternative sănătoase. Fructele sunt cea mai bună alternativă, însă dacă cel mic poftește la ceva „dulce”, atunci alege să prepari chiar tu niște fursecuri de casă pe care să le savurați împreună. 

Sfaturi utile pentru a preveni pierderea poftei de mâncare

Există câteva trucuri și artificii ce te vor ajuta să-i menții atenția micuțului tău și să eviți așa zisa pierdere a apetitului, care la un moment dat pare a fi inevitabilă, cum ar fi:

 • Pe lângă o mâncare gustoasă, modul în care arată face diferența. Găsește modalități creative în care să așezi mâncarea în farfurie, fie că faci o față zâmbăreață din legume sau combini mai multe culori care atrag atenția.
 • Ajustează programul de masă, astfel încât să-i dai de mâncare copilului doar atunci când chiar îi este foame.
 • Optează pentru porții mici de mâncare servite la un interval relativ regulat.
 • Nu forța copilul să mănânce mai mult decât simte nevoia sau să termine tot din farfurie. Este posibil ca porția pusă de tine să fie mai mare decât necesarul său. 
 • Încurajează-l pe cel mică să facă propriile alegeri când vine vorba de mâncare și explică-i cât de importantă este o alimentație sănătoasă și echilibrată. 
 • Atmosfera din timpul meselor poate face diferența, așa că evită situațiile tensionate sau să-l mustrezi pe cel mic în timp ce mănâncă.

Acum că știi ce poate cauza pierderea poftei de mâncare la copii, care sunt principalele soluții, dar și ce metode poți aplica pentru a preveni scăderea apetitului, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să le pui în practică. Din fericire, gama de jeleuri și acadele pentru copii Sanovita Wellness îți vine în ajutor pentru a te asigura că juniorul tău beneficiază de toate mineralele și vitaminele necesare pentru a fi sănătos și a se dezvolta armonios. Surprinde-l cu aromele fructate și textura plăcută, mai ales că sănătatea începe întotdeauna din interior spre exterior.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

19 comentarii

Adaugare comentariu

I want to to thank you for this fantastic read!! I certainly loved every bit of it. I've got you book-marked to check out new stuff you post… 15 November 2023
Hi! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work! 16 November 2023
magnificent put up, very informative. I'm wondering why the opposite specialists of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I am confident, you've a great readers' base already! 17 November 2023
Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform. 18 November 2023
Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing! 18 November 2023
Hey there! I just wish to give you a huge thumbs up for the excellent info you have right here on this post. I will be returning to your web site for more soon. 19 November 2023
It's nearly impossible to find well-informed people for this topic, however, you seem like you know what you're talking about! Thanks 21 November 2023
Hey would you mind sharing which blog platform you're working with? I'm looking to start my own blog soon but I'm having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask! 21 November 2023
Appreciate this post. Let me try it out. 21 November 2023
This is really interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks! 24 November 2023
Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks 26 November 2023
My brother suggested I would possibly like this web site. He was entirely right. This publish truly made my day. You cann't consider simply how much time I had spent for this information! Thanks! 27 November 2023
Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it's driving me crazy so any assistance is very much appreciated. 28 November 2023
Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I'll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback. 28 November 2023
If you desire to grow your familiarity simply keep visiting this website and be updated with the latest information posted here. 28 November 2023
Hi, its good article on the topic of media print, we all be aware of media is a impressive source of information. 29 November 2023
Howdy! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing! 30 November 2023
I just like the valuable information you supply to your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I am reasonably sure I will be informed plenty of new stuff right here! Best of luck for the next! 30 November 2023
naturally like your web site however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the truth on the other hand I will definitely come again again. 30 November 2023