Ceramidele și beneficiile lor asupra pielii: tot ce trebuie să știi

Ceramidele și beneficiile lor asupra pielii: tot ce trebuie să știi

Odată cu evoluția industriei de cosmetice și înfrumusețare, noțiunea de ceramide a devenit tot mai des întâlnită. Numeroși dermatologi discută despre beneficiile ceramidelor asupra pielii, iar tot mai multe branduri consacrate de produse pentru îngrijirea pielii și a tenului includ în formulele lor și ceramidele. Ceea ce mulți nu știu este că, ceramidele sunt secretate în mod natural de organismul nostru, însă odată cu înaintarea în vârstă este nevoie să ne orientăm către surse externe pentru a ne asigura aportul de ceramide din piele și corp.

În acest articol vei descoperi de ce sunt atât de importante ceramidele pentru piele, unde le poți regăsi, dar și când trebuie să te orientezi către o rutină bazată pe ceramide.

Ce vei găsi în acest articol:

  • Ce sunt ceramidele?
  • Ce beneficii au ceramidele pentru piele?
  • Cine ar trebui să folosească produse cu ceramide?
  • Cum să suplinești cantitatea de ceramide?
  • Ce ar trebui să mai știi despre ceramide?

Ce sunt ceramidele?

Ceramidele sunt una dintre cele nouă lipide prezente în epiderma pielii și sunt produse în mod natural de organism. Lipidele includ grăsimi, ceară, uleiuri, vitamine și hormoni, iar ceramidele fac parte dintr-un subgrup de lipide, cunoscut sub denumirea de sfingolipide.

Practic, ceramidele sunt o componentă esențială a barierei protectoare a pielii, ajutând totodată și la menținerea hidratării acesteia. Lipsa ceramidelor poate duce la acel aspect de piele iritată, uscată, ce prezintă mâncărimi sau creează o stare generală de disconfort. 

Însă, chiar dacă organismul are capacitatea de a secreta suficiente ceramide pentru a ne asigura o piele sănătoasă și cu un aspect hidratat, odată cu înaintarea în vârstă nivelul de ceramide din organism scade. De aceea, suplinirea acestora prin diverse produse cosmetice sau suplimente alimentare devine o prioritate, mai ales dacă vrei să te bucuri de o piele tânără și frumoasă cât mai mult timp.

Ce beneficii au ceramidele pentru piele?

Ceramidele au mai multe beneficii asupra pielii decât ai crede la prima vedere. De aceea, este important să fim conștienți de numeroasele efectele pozitive ale ceramidelor și să ne asigurăm că organismul nostru are resursele necesare pentru a ne bucura de fiecare în parte. 

1. Previn pierderea apei prin epidermă

Atunci când bariera protectoare a pielii este afectată, pierderea apei din interior spre exterior prin epidermă este un efect des întâlnit. Cu alte cuvinte, o doză insuficientă de ceramide în corp slăbește bariera protectoare a pielii, iar aceasta nu mai are capacitatea de a susține apa la nivel celular, lăsând pielea deshidratată, uscată și uneori chiar iritată.

Ceramidele în combinație cu alte lipide ajută la crearea unor structuri solide la nivelul multiplelor straturi ale pielii, în special al epidermei, structuri ce previn această pierdere de apă. Astfel, pielea nu doar că va fi hidratată, ci va avea și acel aspect strălucitor și sănătos.

Și vârsta joacă un rol important când vine vorba de hidratarea pielii, iar odată cu înaintarea în vârstă celule nu mai au aceeași capacitate de a menține apa la nivelul epidermei. Însă, cu ajutorul jeleurilor nutritive Clean Skin de la Sanovita Wellness, îmbogățite cu o formulă complexă de ceramide, tulpină probiotică Lactobacillus Plantarum și vitamina C, vei beneficia de o hidratare în profunzime, dar și de o piele mult mai curată și strălucitoare, indiferent de vârstă sau anotimp.  

2. Restaurează bariera naturală a pielii

Menținerea barierei protectoare în parametri optimi este esențială pentru sănătatea generală a pielii. Cu cât bariera este mai slăbită, cu atât pielea este mai predispusă la răni, afecțiuni sau deteriorare. De aceea, pentru a te bucura de o piele rezistentă este nevoie ca nivelul de ceramide din corp să fie unul optim.

Totodată, o barieră protectoare sănătoasă joacă un rol important în prevenirea unor afecțiuni ale pielii precum acnee, eczeme sau dermatită atopică, contribuind la menținerea unui ten curat și luminos. 

3. Mențin pielea hidratată și strălucitoare

Pe lângă un factor important de sănătate, hidratarea influențează și felul în care pielea noastră arată. O piele strălucitoare, luminoasă și plină de vitalitate este cel mai de preț rezultat pe care îl poți obține cu ajutorul unei rutine de îngrijire corectă.Totuși, doar rutina nu îți garantează că vei avea pielea mult visată. Aceasta trebuie susținută și de alte obiceiuri pozitive, cum ar fi mâncatul sănătos, hidratarea, dar și prin suplimentarea dietei cu vitamine și minerale benefice pentru piele. 

Dacă observi că tenul tău are un aspect tern, include în rutina de înfrumusețare o cremă hidratantă, un ser sau un cleanser cu un conținut bogat de ceramide. Iar dacă simți că toate acestea nu sunt suficiente, suplinește aportul de vitamine și minerale cu ajutorul unor Jeleuri nutritive cum sunt cele de la Sanovita Wellness. Acestea au o formulă îmbogățită în biotină, acid folic și vitamina B5, un mix ce menține pielea curată, hidratată și luminoasă.

4. Ajută la tolerarea ingredientelor active

Chiar dacă au numeroase beneficii pentru piele, ingredientele active precum acizii sau retinoizii pot provoca deteriorarea barierei naturale a pielii, în cazul în care nu sunt folosite în mod corect. Datorită proprietăților sale ce susțin sănătatea barierei protectoare, ceramidele contribuie la o mai bună tolerare a ingredientelor active, reducând potențialele iritații sau sensibilitatea pielii. 

5. Au efect anti-îmbătrânire

Nu există nicio îndoială că ceramidele au un rol important inclusiv în menținerea pielii tinere și radiante. Acestea pot reduce apariția ridurilor și liniilor fine datorită multiplelor funcții pe care le au precum îmbunătățirea barierei pielii, a structurii sale, dar și prin menținerea conținutului de lipide necesar pielii.

Cu toate acestea, din cauza agenților poluanți, a radiațiilor UV sau a unei rutine necorespunzătoare de îngrijire, conținutul natural de ceramide poate fi afectat sau dezechilibrat în anumite perioade.  În aceste situații este nevoie de o sursă exterioară bogată în ceramide, iar cea mai la îndemână alternativă sunt produsele de îngrijire sau suplimentele alimentare. 

Cine ar trebui să folosească produse cu ceramide?

Ceramidele sunt benefice indiferent de vârstă, culoare sau tipul de piele, însă în anumite situații, cantitatea secretată în mod natural de organism nu este suficientă. Iată care sunt principalele situații în care trebuie să-ți asiguri aportul de ceramide din produse cosmetice sau suplimente alimentare:

Pielea este foarte uscată

Dacă pielea ta este uscată și deshidratată, una dintre principalele cauze poate fi chiar cantitatea insuficientă de ceramide, implicit hidratarea deficitară a pielii. Bineînțeles că deshidratarea pielii poate fi cauzată de numeroase motive, de la expunerea la condiții meteo extreme, până la folosirea unor produse nepotrivite sau carența alimentară. Însă, toate acestea au aceleași efecte și anume dezechilibrarea barierei protectoare a pielii și implicit a nivelului de ceramide și lipide. 

Pielea este deteriorată sau compromisă

Unul dintre motivele principale pentru care s-ar putea să ai nevoie de ceramide dintr-o sursă externă este aspectul deteriorat și nesănătos al pielii. Când pielea începe să fie iritată, sensibilă, să prezinte diverse eczeme sau să se descuameze excesiv este clar că trebuie să recurgi la o serie de produse care să te ajute sau să consulți un medic dermatolog. În oricare dintre aceste situații, bariera protectoare a pielii este afectată, iar pentru a o ajuta să-și revină este nevoie de o serie de produse sau suplimente cu un conținut ridicat de ceramide. 

Înaintarea în vârstă

Studiileau demonstrat că odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de ceramide se pierde treptat. Dacă până la 30 de ani, ajungi să pierzi aproximativ 40% dintre ceramidele naturale ale pielii, la 40 de ani procentul este de 60% și este în continuă creștere de la an la an. Nu e de mirare că de la o anumită vârstă numeroase persoane constată că pielea lor este mult mai aspră și uscată decât era înainte, chiar dacă n-au făcut nicio schimbare majoră în materie de produse sau stil de viață. 

Lipsa ceramidelor naturale reduce capacitatea pielii de a reține apa și de a menține o funcționare sănătoasă, de aceea este atât de important să ne asigurăm că îi oferim toate resursele pentru a se regenera și hidrata în mod corespunzător. 

Cum să suplinești cantitatea de ceramide?

Cea mai bună metodă prin care poți crește nivelul de ceramide din piele este prin aplicarea unor creme, seruri, măști sau alte produse de îngrijire. În prezent, există numeroase produse testate dermatologic ce conțin o formulă complexă de ceramide și care aplicate în mod constant îți vor îmbunătăți semnificativ aspectul pielii. 

 În plus, suplimentele alimentare regăsite sub formă de comprimate, jeleuri sau drajeuri vin în sprijinul unei rutine de îngrijire corecte, hrănind pielea din interior cu toți nutrienții și lipidele necesare, printre care și nelipsitele ceramide. 

Cu toate acestea, alimentația joacă și ea un rol important, mai ales că sănătatea este reflectată din interior spre exterior. Iată care sunt alimentele bogate în sfingolipide și care stimulează producția de ceramide în organism:

  • Cartofi dulci;
  • Grâu;
  • Porumb;
  • Orez brun;
  • Soia;
  • Ouă;
  • Lactate.

Ce ar trebui să mai știi despre ceramide?

Pe lângă numeroasele beneficii pe care le au pentru aspectul și sănătatea pielii, ceramidele sunt un subiect de mare interes, care vine la pachet cu multe alte întrebări. Câte tipuri de ceramide există de fapt, sunt recomandate și în dietele vegane, au beneficii și asupra părului, sunt doar câteva dintre curiozitățile pe care le vom aborda în această secțiune. 

Câte tipuri de ceramide există?

Există 9 tipuri distincte de ceramide produse în mod natural de piele și regăsite în diverse produse de îngrijire. Acestea sunt:

  • Ceramida 1 - Cunoscută și sub denumirea de ceramida EOS, aceasta reprezintă aproximativ 6,5% din totalul de ceramide din stratul cornos.
  • Ceramida 2 - Numită și ceramida NS sau NG.
  • Ceramida 3 - Numită și ceramida NP, ce reprezintă aproximativ 22% din totalul de ceramide regăsit în stratul superior al pielii, adică stratul cornos.
  • Ceramida 6-II - Cunoscută și sub denumirea de ceramida AP și reprezintă aproximativ 8,8% din totalul de ceramide din stratul superior al pielii.
  • Ceramida 9 - Sau ceramida EOP este un tip de ceramidă ce se găsește în mod natural în piele și reprezintă 1,1% din totalul de ceramide regăsite în stratul cornos.
  • Fitosfingozina
  • Sfingozina

Sunt ceramidele vegane?

Pentru vegani și vegetarieni, integrarea unor produse sau suplimente alimentare pe bază de ceramide vine la pachet cu o mare dilemă: sunt sau nu acestea vegane? Din fericire, ceramidele sunt ingrediente vegane, produse sintetic fără a fi utilizate ingrediente sau metode ce vizează animalele în vreun fel. Totuși, înainte de a achiziționa un produs, este recomandată verificarea ambalajului pentru a exclude orice dilemă, inclusiv dacă produsele respective sunt sau nu testate pe animale. 

Sunt ceramidele benefice pentru păr?

Ceramidele s-au dovedit a fi benefice inclusiv pentru păr, deoarece contribuie la menținerea cuticulei părului plană. Cuticula părului este stratul protector care învelește suprafața exterioară a podoabei capilare, iar cu ajutorul ceramidelor aceasta rămâne sănătoasă, iar părul este mai strălucitor și puternic. 

Astfel, ceramidele pot fi regăsite inclusiv pe lista de ingrediente a produselor pentru păr, cum ar fi șampon, balsam, mască sau diferite tratamente. Iar dacă părul tău este mai vulnerabil ca niciodată,Jeleurile pentru Par Sănătos de la Sanovita Wellness vin cu o formulă complexă de biotină, acid folic și zinc, menită să-ți întărească părul, să stimuleze creșterea și să prevină căderea acestuia. 

Ce să ai în vedere când alegi produse cosmetice sau suplimente cu ceramide?

În general, ceramidele sunt ingrediente naturale potrivite pentru toate tipurile de piele și care nu creează efecte adverse. Însă, produsele cu ceramide conțin și alte ingrediente cărora trebuie să le acordăm atenție, pentru a evita alergiile sau alte complicații. 

Înainte de a achiziționa un produs și a începe să-l incluzi în rutina ta, ar fi bine să ai în vedere următoarele etape:

  • Consultă medicul dermatolog pentru a-ți recomanda produse dedicate tenului și nevoilor tale;
  • Consultă eticheta și evită produsele ce conțin ingrediente despre care știi că îți irită sau usucă pielea;
  • Alege produse testate dermatologic;
  • Produsele bogate în ceramide și acizi grași, precum acidul hialuronic sunt cele mai hidratante, oferindu-i pielii îngrijirea de care are nevoie pentru a-și reface bariera protectoare.

De asemenea, suplimentele alimentare joacă un rol important în menținerea echilibrului pielii, însă ar fi bine să ții cont și de următoarele aspecte când le alegi:

  • Să nu conțină zahăr, deoarece acesta deshidratează pielea.
  • Să consulți medicul înainte de a le consuma, mai ales dacă urmezi alte tratamente în paralel.
  • Să consulți ambalajul pentru a identifica potențiale ingrediente la care ești alergic.
  • Să nu depășești doza zilnică recomandată.

Ceramidele sunt mai mult decât un simplu compus al produselor destinate îngrijirii pielii. Acestea joacă un rol important pentru sănătatea și frumusețea pielii, contribuind în mod direct la hidratare și menținerea barierei protectoare în parametri optimi, dar și la prevenirea semnelor de îmbătrânire prematură. De aceea, este esențial să-i oferim pielii și organismului toate resursele necesare pentru a se regenera și funcționa în favoarea noastră.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

15 comentarii

Adaugare comentariu

Very good article! We are linking to this great article on our website. Keep up the good writing. 17 November 2023
Hi to every single one, it's genuinely a good for me to pay a quick visit this site, it contains priceless Information. 17 November 2023
My brother recommended I may like this web site. He was entirely right. This put up actually made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this info! Thank you! 18 November 2023
Hi there! I could have sworn I've been to your blog before but after going through many of the posts I realized it's new to me. Anyways, I'm certainly happy I found it and I'll be book-marking it and checking back regularly! 20 November 2023
What's up everyone, it's my first visit at this website, and article is really fruitful for me, keep up posting these articles. 23 November 2023
I savor, result in I discovered exactly what I used to be taking a look for. You've ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye 25 November 2023
you are actually a just right webmaster. The website loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have performed a great task in this subject! 25 November 2023
Greetings from Idaho! I'm bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can't wait to take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good site! 27 November 2023
Hello it's me, I am also visiting this site regularly, this web site is truly pleasant and the people are really sharing fastidious thoughts. 28 November 2023
Greetings, There's no doubt that your blog could possibly be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it's got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic site! 29 November 2023
I just like the helpful information you supply in your articles. I'll bookmark your blog and take a look at again here regularly. I'm fairly certain I will be told many new stuff proper right here! Good luck for the following! 29 November 2023
What's up mates, how is the whole thing, and what you would like to say regarding this paragraph, in my view its really remarkable in favor of me. 30 November 2023
Thank you for any other fantastic post. Where else may anybody get that kind of information in such a perfect approach of writing? I've a presentation subsequent week, and I am on the look for such information. 30 November 2023
Your style is really unique in comparison to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you've got the opportunity, Guess I will just book mark this web site. 1 December 2023
Your method of telling everything in this piece of writing is really fastidious, every one can simply be aware of it, Thanks a lot. 1 December 2023