• Unul dintre cele mai importante efecte ale vitaminei E este cel antioxidant, protejând de oxidare vitamina A, carotenoidele, anumite enzime;
  • Vitamina E este implicată în metabolismul acizilor nucleici, seleniului și în activitatea glandelor sexuale;
  • Este recomandată pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare: a aterosclerozei, al accidentelor vasculare și pentru scăderea riscului de afecțiuni coronariene;
  • Are acțiune antiagregantă plachetară;
  • Având rol în integritatea morfostructurală a musculaturii, se poate administra ca tratament adjuvant în ataxie. Ataxia este o afecțiune în care pacienții își pierd controlul muscular, ceea ce poate duce la dificultate în coordonarea mișcărilor;
  • Asocierea vitaminei E în tratamentul maladiei Alzheimer poate încetini procesul de pierdere a memoriei;
  • Administrate copiilor ce suferă de betatalasemie, afecțiune ce reduce nivelul de hemoglobină din organism, poate aduce beneficii;
  • Este eficientă și în cazul administrării acesteia în perioada ciclului menstrual, pentru ameliorarea durerii și în alte afecțiuni ginecologice, cum sunt cazurile de infertilitate;
  • Se poate indica persoanelor predispuse la reacții alergice;
  • Anumite studii au indicat că administrarea de tocoferol poate reduce riscul apariției cancerului de vezică urinară;
  • Se poate aplica la nivelul pielii în cazul arsurilor.

Ce este și unde regăsim vitamina E?

Grupul vitaminelor E, denumite și tocoferoli, vitaminele fecundității sau vitaminele antisterilității, este constituit din 8 biomolecule, reprezentativ fiind α-tocoferolul, cel care prezintă cea mai mare activitate biologică.

Surse bogate în tocoferol: ulei de germeni de grâu, de soia, de porumb, de secară, de arahide, nuci, migdale, porumb, morcovi, mazăre, țelina, pâinea neagră, pătrunjel, spanac, broccoli. Cantități semnificative se găsesc și în algele verzi (Chlorella, Stichococcus bacillaris) și în unele specii de alge brune (Macrocystis integrifolia). De asemenea, se găsește și în produse de origine animală: lapte de vacă, gălbenuș de ou, ficat, grăsimi. Organismele animale nu pot sintetiza vitamina E, necesarul zilnic fiind completat prin alimentație.

Recomandări și dozaj

Absorbția vitaminei E are loc în intestine, fiind favorizată de prezența sărurilor biliare. Sunt transportate la nivelul țesutului adipos, ficatului, glandelor endocrine și trombocite cu ajutorul lipoproteinelor, iar eliminarea se face prin fecale și urină.

Preparate farmaceutice. Vitamina E se administrează sub formă de capsule gelatinoase, de comprimate, jeleuri și acadele asociată cu diverse vitamine și minerale, cum sunt jeleurile cu multivitamine pentru adulți de la SanoVita Wellness. Se găsește și în uleiul de cod, alături de vitaminele A și D pentru administrarea locală, se utilizează în  compoziția unor creme și loțiuni.

Doze recomandate:

  • Femei: 3 mg/zi;
  • Bărbați: 4 mg/zi.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de vitamina E?

Vitamina E este bine tolerată de organism, însă în doze mari pot apărea stări de oboseală, slăbiciune, greață sau diaree. De asemenea, pot determina alterarea funcției ovariene la femei și oligospermatogeneza la barbați. Administrarea vitaminei E în doze mai mari de 1000 mg/zi poate determina apariția hemoragiei, micșorând efectul vitaminei K și crescând efectul anticoagulantelor cumarinice.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu