Termenul de vitamina A definește o clasă de compuși cunoscută și sub denumirea de retinoli,  vitamine antixeroftalmice sau vitamine lipofile de creștere. Vitaminele A sunt  vitamine liposolubile, cu efect antiinfecțios și cu rol în apărarea epiteliilor.

În alimente, vitaminele A se găsesc atât ca atare, cât și sub formă de provitamine. În cea mai mare parte, provitaminele A se găsesc în produse vegetale în timp ce vitaminele A se găsesc în regnul animal.

Alte beneficii ale administrării vitaminei B5:

  • În afecțiuni ale căilor respiratorii superioare cu inflamarea mucoaselor (bronșite);
  • În nevrite periferice, crampe musculare ale membrelor inferioare, degerături;
  • A fost introdus și în compoziția unor produse de îngrijire a părului.

Ce este și unde regăsim vitamina B5

Vitamina B5 face parte din complexul hidrosolubil al vitaminelor B și mai este cunoscută sub denumirea de acid pantotenic, „factor filtrant al extractelor hepatice” sau vitamina Bx. Nu este sintetizată în organism, aportul se face prin alimentație, unde se găsește atât în formă liberă, cât și sub formă de coenzima A.

Vitamina B5 se găsește într-o mare varietate de produse, după cum reiese și din denumirea sa din limba greacă, care înseamnă „peste tot”. Alimentele cu cel mai crescut conținut în această vitamină sunt: drojdia de bere, porumbul, broccoli, roșiile, lintea, semințele de floarea soarelui, alunele, mazărea, germenii de grâu, cartofii, gălbenușul de ou, ficatul și rinichiul de vită, carnea de curcan și pui. Un conținut mai mare cu aproximativ 35-75% de acid pantotenic se găsește în legumele proaspete, o parte din acesta distrugându-se în urma proceselor de prelucrare termică, conservare sau congelare.

Preparate farmaceutice: se administrează sub formă de comprimate, jeleuri, acadele, singură sau cu celelalte vitamine din complexul B. Se poate utiliza și topic, intrând în compoziția unor creme și unguente.

Surse de vitamina B5 de la SanoVita Wellness

Jeleurile cu Vitamina B5, B6 și acid folic de la SanoVita Wellness îți aduc aportul zilnic necesar de vitamine și minerale pentru a te bucura de un păr,  piele și unghii sănătoase.

Acadele cu Vitamina B5, B6, Zinc pentru Imunitate și Concentrare cu arome și conservanți naturali sunt combinația perfectă între prietenos și sănătos.

Jeleurile Probiotice pentru Copii și Jeleurile Probiotice pentru Adulți au un aport de vitamina B5 și o textură gumată, ușor de administrat.

Recomandări și dozaj

Acidul pantotenic își exercită rolul prin intermediul coenzimei A și ACP (acil-carrier-protein) și joacă un rol important în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor dar și în biosinteza hormonilor sexuali, hormonilor corticosteroizi, hemoglobinei și melatoninei. 

Doze recomandate:

  • 0 – 6 luni: 1,7 mg/zi;
  • 7 – 12 luni: 1,8 mg/zi;
  • 1 – 3 ani: 2 mg/zi;
  • 4 – 8 ani: 3 mg/zi;
  • 9 – 13 ani: 4 mg/zi;
  • Peste 14 ani: 5 mg/zi.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de vitamina B5?

Vitamina B5 nu se administrează concomitent cu tetraciclina, deoarece este diminuată eficacitatea antibioticului. 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219601#recommended_daily_intake_and_sources

N. Mitrea, D. Margina, D. Grădinaru, A. Arsene, C.M. Burta – Vitaminele în Tratat de farmacologie, Ediția I, sub redacția A.N. Cristea, pag 823 - 825.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu