Vitamina B5 face parte din complexul hidrosolubil al vitaminelor B și mai este cunoscută sub denumirea de acid pantotenic, „factor filtrant al extractelor hepatice” sau vitamina Bx. Nu este sintetizată în organism, aportul se face prin alimentație, unde se găsește atât în formă liberă, cât și sub formă de coenzima A.
Vitamina B5 se găsește într-o mare varietate de produse, după cum reiese și din denumirea sa din limba greacă, care înseamnă „peste tot”. Alimentele cu cel mai crescut conținut în această vitamină sunt: drojdia de bere, porumbul, broccoli, roșiile, lintea, semințele de floarea soarelui, alunele, mazărea, germenii de grâu, cartofii, gălbenușul de ou, ficatul și rinichiul de vită, carnea de curcan și pui. Un conținut mai mare cu aproximativ 35-75% de acid pantotenic se găsește în legumele proaspete, o parte din acesta distrugându-se în urma proceselor de prelucrare termică, conservare sau congelare.
Preparate farmaceutice: se administrează sub formă de comprimate, jeleuri, acadele, singură sau cu celelalte vitamine din complexul B. Se poate utiliza și topic, intrând în compoziția unor creme și unguente.
Adaugare comentariu