Vitamina B3 are acțiune benefică în cazul următoarelor afecțiuni:

  • Boli cardiovasculare. Acidul nicotinic, luat în doze mari, mai multe luni sau chiar ani este un tratament eficient pentru dislipidemii. Studii demarate încă de la începutul anilor 1950 au demonstrat că acesta poate crește HDL colesterolul (denumit și „colesterol bun”) cu 10-30% și pot reduce LDL colesterolul (colesterolul „rău”), trigliceridele și lipoproteinele;
  • Tulburări nervoase: dureri de cap, insomnie, depresie, tulburări de memorie sau chiar demență;
  • Tulburări de circulație periferică și cerebrală;
  • Osteoartrita: mai multe studii au demonstrat că vitamina B3 poate ameliora simptomele artritei.

Ce este și unde regăsim vitamina B3

Descoperirea vitaminei B3 este datorată cercetărilor unei boli denumită „pellagra”, întâlnită în rândul populației sărace, consumatoare de porumb, încă din secolul al XVIII-lea.

În 1915, este emisă ipoteza că pellagra este cauzată de lipsa din alimentație a unui factor indispensabil  denumit „factor pelagro-preventiv” sau vitamina PP.

Pellagra este caracterizată clinic prin: astenie, anorexie, pierdere în greutate, dermatită (piele uscată, rugoasă), eritem dureros, diaree, gastrită, enterocolită, dar și prin tulburări neuropsihice (depresie, anxietate, tulburări senzoriale periferice).

Sub această denumire sunt cunoscuți acidul nicotinic (niacin) și nicotinamida (niacinamida), demonstrându-se ulterior că ambele au ca precursor în biosinteză aminoacidul triptofan.

Vitamina B3 se găsește răspândită aproape în toate alimentele, însă cantitatea din organismele animale este mai mare decât cea prezentă în plante. Drojdia de bere reprezintă o excepție, având un conținut în acid nicotinic semnificativ mai mare.

Surse de origine animală sunt ficatul, carnea, rinichii, peștele, brânza, ouăle. În produsele vegetale, se găsește predominant, pe lângă drojdia de bere, în ciuperci, alune, pâine integrală, cereale, cartofi, fructe uscate.

O mică parte din vitamina B3 existența în organism este sintetizată de microflora intestinală, dar și în ficat.

Recomandări și dozaj

Vitamina B3 poate interacționa cu următoarele medicamente: 

  • antituberculoase (izoniazida și pirazinamida);
  • antidiabetice, prin creșterea nivelului de glucoză din sânge poate cauza sau agrava rezistența la insulină;
  • medicamentele pe bază de levodopa (utilizate în tratamentul maladiei Parkinson), alcoolul, contraceptivele pot inhiba absorbția vitaminei B3.

Doze recomandate:

  • Copii: între 2 – 16 mg/zi;
  • Barbati: 18 mg/zi;
  • Femei: 14 mg/zi;
  • Femei însărcinate sau care alăptează 17 – 1 mg/zi.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de vitamina B3?

Deși incidența reacțiilor adverse este mai redusă, este riscul apariției următoarelor: congestia pielii la nivelul feței, gâtului, pieptului, senzație de căldură, prurit, hipotensiune arterială, tahicardie, greață, vomă, hiperglicemie, hiperuricemie, creșterea bilirubinei serice.

Surse de vitamina B3 de la SanoVita Wellness

Vitamina B3 se găsește în suplimentele ce conțin multivitamine și multiminerale, alături de complexul B, inclusiv sub formă de acadele și jeleuri.

Încearca toate suplimentele delicioase, fară zahăr de la SanoVita:

Acadelele cu vitaminele B3, B6, B12 și zinc de la SanoVita Wellness îți aduc aportul zilnic necesar de vitamine pentru a avea o imunitate de fier și a sprijini sistemul nervos în perioadele intense.

Jeleurile cu multivitamine pentru adulți și jeleurile pentru copii pentru echilibrul zilnic.

Probioticele bogate în vitamina B3 pentru copii și pentru adulți.

Surse:

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-niacin#1 

N. Mitrea, D. Margina, D. Grădinaru, A. Arsene, C.M. Burta – Vitaminele în procese metabolice, pag 104 - 130.

Tratat de farmacologie, Ediția I, sub redacția A.N. Cristea, pag 822 – 823. 

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/

https://www.healthline.com/nutrition/niacin-benefits

Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu