• Are rol marcant în formarea pigmenților fotosensibili în retină, ameliorează vederea crepusculară, carența manifestându-se prin tulburări de adaptare la întuneric;
  • Menține integritatea celulelor epiteliale, contribuind la reglarea troficității mucoaselor și tegumentelor;
  • Stimulează creșterea de noi celule;
  • Crește rezistența organismului la infecții, fiind implicate în procesele imune și în apărarea antimicrobiană, stimulând formarea de anticorpi;
  • Este necesară pentru creșterea țesuturilor moi și a oaselor;
  • Intervine în metabolismul steroizilor și sinteza colesterolului;
  • Influențează funcția tiroidei și glandelor sexuale.

Ce este și unde regăsim vitamina A

Termenul de vitamina A definește o clasă de compuși cunoscută și sub denumirea de retinoli,  vitamine antixeroftalmice sau vitamine lipofile de creștere. Vitaminele A sunt  vitamine liposolubile, cu efect antiinfecțios și cu rol în apărarea epiteliilor.

În alimente, vitaminele A se găsesc atât ca atare, cât și sub formă de provitamine. În cea mai mare parte, provitaminele A se găsesc în produse vegetale în timp ce vitaminele A se găsesc în regnul animal.

Recomandări și dozaj

Vitamina A este recomandată în tratarea și prevenirea stărilor de hipovitaminoză. Carența vitaminei A poate fi cauzată de dieta dezechilibrată (aport insuficient), tulburări de absorbție și de depozitare, afecțiuni biliare și hepatice, boli renale (eliminare crescută), hipertiroidie, deficit proteic.

De asemenea, vitamina A este indicată și într-o serie de afecțiuni muco-cutanate cum ar fi: dermatoze, xeroftalmie, conjunctivite, infecții și inflamații ale căilor respiratorii superioare, tulburări digestive cronice.

Se recomandă și în cazul persoanelor cu hipertiroidie și la copiii care prezintă întârzieri de creștere.

Doze recomandate:

  • 0 – 6 luni: 400 mcg/zi;
  • 7 – 12 luni: 500 mcg/zi;
  • 1 - 3 ani: 300 mcg/zi;
  • 4 - 8 ani: 400 mcg/zi;
  • 9 – 13 ani: 600 mcg/zi;
  • Peste 14 ani: 900 mcg/zi pentru femei și 700 mcg/zi pentru bărbați.

Care sunt posibilele reacții adverse cauzate de vitamina A?

Concentrația plasmatică a vitaminei A scade în urma asocierii cu următoarele substanțe medicamentoase: neomicina, colestipol sau colestiramina. În schimb, contraceptivele orale cresc concentrația acesteia. 

Tratamentul îndelungat cu vitamina A poate provoca anorexie, greață, cefalee, iritabilitate, uscarea și descuamarea pielii, prurit, rărirea părului, osteoporoză.

Preparate farmaceutice: vitamina A se administrează sub formă de capsule, picături sau sub formă de unguente, creme sau geluri pentru aplicații locale.

Iar dacă preferi o formă mai neconvențională, poți opta pentru  jeleurile cu vitamine și minerale pentru adulți de la SanoVita Wellness sau jeleurile delicioase cu multivitamine și zinc pentru copii. Sunt gumate, aromate și extrem de sănătoase, fără zahăr adăugat sau ingrediente din origine animală.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219486#recommended-intake 

N. Mitrea, D. Margina, D. Grădinaru, A. Arsene, C.M. Burta – Vitaminele în procese metabolice, pag 277-306.

Tratat de farmacologie, Ediția I, sub redacția A.N. Cristea, pag 805 – 810.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

9 comentarii

Adaugare comentariu