• Este utilizat pentru efectul antioxidant, astfel protejând organele vitale de radicalii liberi din țesuturi;
  • Are efect antiinflamator, fiind utilizat pentru inflamațiile cauzate de sistemul limfatic. De asemenea, este administrat în osteoartrită, îmbunătățind mobilitatea genunchilor;
  • Are rol benefic în prevenirea hemoragiilor;
  • Menține permeabilitatea vaselor capilare;
  • Favorizează acțiunea vitaminei C.

Ce este și unde regăsim rutinul?

Rutinul face parte din familia flavonoidelor, denumite și vitaminele P sau vitaminele permeabilității. Acesta este, ca și ceilalți compuși din clasa sa, sintetizat din plante și este găsit în produsele vegetale alături de acidul ascorbic. Conținutul este mai ridicat în produsele vegetale crude, fiind degradat de prelucrarea termică.

Rutinul este un pigment ce se găsește în anumite plante și legume, cum ar fi: hrișca, arborele de pagoda japoneză, flori de tei, păducel, sunătoare, mere. Principalele acțiuni pentru care este utilizat sunt cele oxidante și antiinflamatorii.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de rutin?

Rutinul este o substanță destul de bine tolerată de organism, dar administrată mai mult de 3 luni poate duce la apariția unor efecte  adverse cum ar fi: dureri de cap și înroșirea feței.

Preparate farmaceutice: se găsește sub formă de capsule, jeleuri și acadele, ca atare sau în combinație cu alte vitamine sau flavonoide.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu