Extractul de fruct de acerola: beneficiile sale în organism

Fructele de acerola sunt utilizate pentru conținutul crescut de vitamina C, de aceea se administrează pentru a trata sau preveni stările de răceală sau de gripă. De asemenea, au efect astringent, ceea ce le face eficiente în menținerea elasticității pielii, în tratarea petelor pielii dar și în ameliorarea tulburărilor digestive.

Alte utilizări ale fructelor de acerola:

 • Ca adjuvant în stările depresive;
 • Tratarea diareei și a dizenteriei;
 • În tratamente cosmetice, pentru efectul astringent asupra pielii;
 • Ajută la reducerea stărilor de oboseală și extenuare;
 • Cresc rezistența organismului la efort fizic.

Beneficiile fructelor de acerola sunt date de conținutul mare de vitamina C. Vitamina C este un nutrient esențial pentru organism și fiind o vitamină hidrosolubilă ce nu este stocată în organism, doza zilnică trebuind să fie completată prin consumarea de alimente sau suplimente alimentare ce conțin vitamina C. Vitamina C este cunoscută pentru efectul antioxidant, prevenind afecțiunile cauzate de radicalii liberi.

Mai multe studii au arătat că fructele de acerola sunt eficiente în stimularea formării de colagen, protejează mucoasa membranelor și previne apariția scorbutului, toate acestea datorită cantității de vitamina C conținută.

Ce este și unde regăsim acerola?

Acerola, denumită științific și Malpighia glabra, este un arbust ce provine din America Centrală, Nordul Americii de Sud, Mexic și Caraibe. Fructul este asemănător cu o cireașă, are culoarea roșu intens și este o sursă bogată de vitamina C. De asemenea, în fructele de acerola se găsesc cantități considerabile de calciu, fier, vitaminele B1, B2, B3 și fosfor.

Produse farmaceutice: suplimentele ce conțin extract de fruct de acerola se administrează sub formă de acadele, capsule, comprimate masticabile, tincturi, pudră sau comprimate de supt, cum sunt acadelele pentru dureri în gât de la SanoVita Wellness.

Care sunt reacțiile adverse cauzate de acerola?

Dacă se administrează o cantitate mai mare decât cea recomandată de produse ce conțin extract de fruct de acerola, pot apărea tulburări digestive.

Dacă se ia în cantități ridicate, pot apărea următoarele simptome:

 • Diaree;
 • Crampe abdominale;
 • Amețeală sau leșin;
 • Înroșirea pielii;
 • Micțiuni frecvente;
 • Dureri de cap;
 • Greață și vomă.

Administrarea de acerola o perioadă îndelungată de timp poate duce la formarea de pietre la rinichi.

Se recomandă atenție la asocierea cu flufenazina (antipsihotic derivat de fenotiazină), deoarece din cauza conținutului mare de vitamina C, poate modifica eficiența flufenazinei. Tot din această cauză, se recomandă să se evite administrarea produselor ce conțin extract de fruct de acerola concomitent cu Warfarina, scăzând efectul terapeutic al acesteia.

Acerola poate interacționa și cu estrogenul, crescând absorbția acestuia și implicit, exacerbând reacțiile adverse.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

9 comentarii

Adaugare comentariu