Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă ierboasă ce provine din Asia, renumită încă din epoca colonială, fiind una dintre mirodeniile reprezentative importate în Europa. Tulpina este neramificată și crește până la 1 metru înălțime, iar rădăcinile sunt noduroase, ramificate, de culoare albicioasă la interior și cu țesătură fibroasă. Rădăcina are un gust caracteristic, aromat, iute. Importanța terapeutică o au rădăcinile, care se utilizează proaspete sau uscate.
Rădăcinile conțin uleiuri volatile reprezentate prin zinghiberină, zingiberol, felandren, borneol, cineol, fenol, amidon, mucilagii și rășini.
Ghimbirul este o sursă importantă de antioxidanți. Rădăcina proaspătă de ghimbir conține: vitaminele B2, B3 și B6, fier, potasiu, vitamina C, magneziu, fosfor, zinc.
Preparate farmaceutice: ghimbirul se poate administra sub formă de acadele, ceai, decoct, capsule, comprimate de supt sau pudră. Pentru uz extern se aplică sub formă de cataplasme sau frecții.
Adaugare comentariu