• Are un rol important în metabolismul nervos central, îndeplinind funcția de precursor al acetilcolinei, considerat principalul mediator chimic al influxului nervos;
  • Intră în compoziția membranelor biologice și a lipoproteinelor, această implicare în structura proteinelor împiedică acumularea colesterolului și acizilor grași la nivel hepatic;
  • Produsele ce au în componența lor săruri ale colinei, sau lecitină (în a cărei componență intră colina), sunt indicate în perioadele de convalescență și pentru creșterea randamentului intelectual, dar și în cazul persoanelor care nu au o capacitate de concentrare sau memorare crescute;
  • Lecitina se mai poate folosi în combinații, cu vitamina C și D pentru a favoriza formarea oaselor și dinților sau se poate asocia cu vitamina B1, B6 sau B12 pentru tratarea polineuropatiilor diabetice.
  • Se recomandă ca adjuvant la nou-născuții de detresă respiratorie, datorită capacității colinei de a ușura schimbul de gaze la nivel alveolar;
  • Colina este folosită pentru profilaxia și terapia încărcării grase a ficatului, în stadiile incipiente ale cirozei sau la alcoolici;
  • Colina mai poate fi utilizată în tratarea unor distonii vegetative și afecțiuni ale sistemului nervos central, cât și în boala Alzheimer, îmbunătățind capacitatea cognitivă la pacienții ce au deficit de acetilcolină.

Ce este și unde regăsim colina?

Deși este încadrată în categoria vitaminelor, colina nu se încadrează pe deplin în această categorie deoarece ea poate fi sintetizată și de majoritatea organismelor animale, dar nu suficient, fiind necesar și aportul prin alimentație.  A fost descoperită în anul 1862 și sintetizată pentru prima dată în 1866 și peste 100 de ani mai târziu, a fost încadrată în categoria nutrienților esențiali de către Food and Nutrition Board din SUA.

Completarea prin alimentație a necesarului de colina este esențială pentru organismul uman, de acesta depinzând buna desfășurare a funcțiilor fiziologice. 

În alimente, colina se găsește  sub două forme: colina liberă (care este absorbită incomplet în intestin) sau sub formă de fosfolipide. Cantități semnificative se găsesc în următoarele alimente: gălbenuș de ou, ficat de vită, germeni de grâu, pește, soia, spanac, grâu, orez.

Recomandări și dozaj

Pacienții aflați sub tratament cu metotrexat au nevoie de un aport suplimentar de colina.

Pot apărea efecte adverse la doze mari: vomă, transpirație, ușoară hipotensiune, vertij, leșin.

Preparate farmaceutice. Colina se găsește alături de complexul de vitamine B, de multivitamine sau de silimarină, dar și individual, sub formă de jeleuri.

Doze recomandate:

  • Femei: 425 mg/zi;
  • Bărbați: 550 mg/zi;
  • Femei însărcinate 450 mg/zi, femei care alăptează 550 mg/zi.

Surse:

N. Mitrea, D. Margina, D. Grădinaru, A. Arsene, C.M. Burta – Vitaminele în procese metabolice, pag 443 - 238.

Tratat de farmacologie, Ediția I, sub redacția A. N. Cristea, pag 149.

Shari Lieberman, Nancy Burning „Biblia vitaminelor si a mineralelor esentiale”,  pag 169 – 172.

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-436/choline 

Apreciaza articolul ()

Comentarii

0 comentarii

Adaugare comentariu

Nu exista niciun comentariu