Riboflavina joacă un rol determinant în acțiunea anumitor enzime implicate în procesul de respirație și de producere a energiei în celule. Prin intervenția în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, vitamina B2 participă la transformarea alimentelor în energie. Prin participarea la sinteza ADN, este indispensabilă pentru procesele de creștere și dezvoltare.

Ce este și unde regăsim vitamina B2

Inițial, riboflavina a fost confundată cu celelalte vitamine hidrosolubile din grupul vitaminelor B, însă în urma cercetărilor efectuate în anul 1926, s-a descoperit, pe langa vitamina anti-beri-beri (B1), o componentă termostabilă și colorată, denumită vitamina B2. Sinteza și izolarea riboflavinei a fost realizată în anul 1937.

Vitamina B2 este una dintre vitaminele cele mai răspândite în natură, atât la microorganisme, la ciuperci, în alimente de origine animală, cât și în cele de origine vegetală.

La om, vitamina B2 este sintetizată de flora intestinală, dar aceasta producție endogenă este insuficientă pentru satisfacerea nevoilor metabolice, fiind necesare surse complementare din alimentație.

Recomandări și dozaj

Aceasta este indicată în tratarea manifestărilor clinice cauzate de deficitul riboflavinei, cum ar fi:

  • La nivelul pielii și mucoaselor: buze uscate, seboreea feței, dermatite, stomatita;
  • La nivelul ochiului: lăcrimare, fotofobie, inflamarea corneei, scăderea acuității vizuale;
  • La nivelul sistemului nervos central: astenie, tremurături, pareze, depresie, amnezie, cefalee;
  • La nivelul sanguin, anemie normocromă.

Vitamina B2 se mai indică în tratamentul insuficienței hepatice, având rol hepatoprotector, tulburări de creștere la copii și în anumite afecțiuni neurologice.

Mai mult, este necesară bunei funcționari a altor trei vitamine din grupul B (B1, B6 și B9) și în absorbția fierului.

Doze recomandate:

  • 0 – 6 luni: 0,3mg/zi;
  • 7 – 12 luni: 0,4mg/zi;
  • 1 – 3 ani: 0,5mg/zi;
  • 4 – 8 ani: 0,6mg/zi;
  • 9 – 13 ani: 1,3mg/zi;
  • 14 – 18 ani: 1mg/zi;

Care sunt reacțiile adverse cauzate de vitamina B2?

Vitamina B2, administrată chiar și în doze mari, nu prezintă efecte toxice.

Însă, eficacitatea vitaminei B2 este diminuată când este administrată în asociere cu anumite substanțe, care interacționează cu metabolismul său, cum ar fi:

  • Contraceptivele orale;
  • Antibiotice: tetraciclina, eritromicina, streptomicina;
  • Excesul de fier, zinc, cupru sau mangan;
  • Alcool în doze mari.

Surse:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-957/riboflavin

N. Mitrea, D. Margina, D. Grădinaru, A. Arsene, C.M. Burta – Vitaminele în procese metabolice, pag 74-102.

Tratat de farmacologie, Ediția I, sub redacția A.N. Cristea, pag 820 – 822.

Apreciaza articolul ()

Comentarii

9 comentarii

Adaugare comentariu